Burun Estetiği
Burun Estetiği (Rinoplasti) ile Hayalinizdeki Buruna Kavuşmak Artık Zor Değil!
Burnun yeniden şekillendirildiği ve yapılandırıldığı estetik burun ameliyatına Rinoplasti adı veriliyor. Rinoplasti, kadın erkek fark etmeksizin estetik ve plastik cerrahinin en çok tercih edilen ameliyatlarının başında geliyor. Burun estetiği ile burnun anatomik yapısının yüze orantılanması ve doğal sonuçlar alınması amaçlanır. Yüzümüzün tam ortasında bulunan ve yüzün altın oranını direk olarak etkileyen burun, güzel bir yüz elde edilebilmesi için en çok tercih edilen estetik operasyonların başında gelmektedir.
Yüzün merkezinde yer alan burun, şüphesiz ki ilk bakışta dış görünüş açısından herkes tarafından en dikkat edilen noktalardan biri haline geliyor. Ancak burun estetiği, sadece dış görünüş açısından değil, fonksiyonel olarak da hastaya avantajlar sunabilen bir ameliyat olması nedeniyle tercih edilebiliyor. Gelişen tıp teknolojileri sayesinde burnun yapı ve şekil bozuklukları, güvenli bir şekilde giderilebiliyor. Kimi zaman estetik kaygılarla ama bazen de nefes alma sorunları; darbe, kaza, yaralanma sonucu oluşan kırıklar veya şekil bozukluklarıyla sağlık açısından bir ihtiyaç olarak ortaya çıkan burun ameliyatı sonrası, hastaların görünüşünün yanı sıra sağlık sorunları da düzeliyor. Burunda doğuştan meydana gelen deformasyon, nefes alma problemi, eğrilik, darbe ya da kaza sonrası şekil bozuklukları yüz güzelliğinizi ve sağlığı olumsuz etkileyebilmektedir. Nefes alamamaktan dolayı ciddi uyku ve sağlık problemleriyle karşılaşılır. Yüz ifadesini bozan şekilsiz bir burun yapısı, özgüven problemini beraberinde getirebilir.
Burun estetiği ameliyatında doğal görünüm en önemli unsurdur. Bu nedenle mutlaka kişiye özel bilgisayarlı tasarım yapılması gerekir. Burun estetiği anlamına gelen Rinoplasti ile yüz tipinize göre burnunuzun boyutu küçültülüp büyütülebilir, ucunu ve kemerini inceltebilir veya tam tersi kalınlaştırılabilir, burun delikleri arasındaki açıklık daraltılabilir veya burun ve üst dudak arasındaki açı düzeltilebilir. Ayrıca doğumdan kaynaklanan hatalar veya kaza sonucu ortaya çıkan hasarlar düzeltilebilir aynı anda burundan nefes alma zorluğu olduğu durumlarını da çözmeye yönelik müdahaleler yapılabilir.
Burun estetiği, gelişim çağının sona ermesiyle burun şeklinin son halini almasından itibaren yapılabilir. On sekiz yaş itibariyle burun şeklinde bozukluğu olan kişilerde ameliyat uygulanabilir. Burun estetiği ameliyatı genel anestezi altında yapılması gereken bir ameliyattır. Genel anestezi gerektiren ameliyatların tümü, tam teşekküllü bir hastanede, ameliyathane ortamında yapılır. Ameliyat süresi, burundaki problemin büyüklüğüne göre bir ile dört saat arasında değişir.
İçerikler
- 1 Burun Estetiği (Rinoplasti) Nedir?
- 2 Burun Estetiği Ameliyatı Nasıl Yapılır?
- 3 Burun Estetiği Herkese Uygulanabilir Mi?
- 4 Burun Estetiği Girişimi Nasıl Yapılır?
- 5 Burun Estetiği Girişimi Sonrasında Sizi Neler Bekliyor?
- 6 Burun Estetiği İçin Uygun Musunuz?
- 7 Ameliyat Sonrası Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler
- 8 Burun Ucu Estetiği
- 9 Revizyon Burun Estetiği
- 10 Kapalı Burun Estetiği
- 11 Ameliyat Sonrası Süreç Nasıldır?
Burun Estetiği (Rinoplasti) Nedir?
Burun Estetiği diğer adıyla Rinoplasti, burun yapısındaki fiziksel görünümün değiştirilmesidir. Burnun yeniden şekillendirilmesi ve form verilmesi anlamına gelen Rynoplasty estetik operasyonlar arasında en sık uygulanan ameliyattır. Burun estetiği yaptırmanın çeşitli nedenleri vardır. Doğuştan gelen burun kusurlarında ya da sonraki zamanlarda yaralanma gibi çeşitli travmalardan dolayı form bozukluklarının giderilmesi amacıyla yapılmaktadır. Burun deformasyonlarını düzeltmek için ya da hastalardaki burundan kaynaklı solunum sıkıntılarını gidermek ve hastaların daha rahat nefes almalarını sağlamak amacıyla uygulanmaktadır.
Yüz şeklindeki ifadeye etki eden ve yüz çekiciliğini ve güzelliğini gölgeleyebilen burun problemlerini, burun estetiği ile çözüme kavuşturabilirsiniz. Burun yapısından, şeklinden memnun olmayan kişiler ya da nefes alma zorluğu çeken hastalar sosyal hayatlarında özgüven sıkıntısı yaşayabilmektedirler. Burun Estetiği yani Rinoplasti ile kişinin anatomik yapısına uygun bir görünüm oluşturulmaktadır.
Burun Estetiğinde hastanın burun deformesine ya da solunum durumuna göre operasyon yapılır. Burun kemiği, burun kıkırdağı, burun ucu, deri tabakasının her biri ya da kombine edilmiş şekilde birden fazlası operasyon sırasında değiştirilebilir. Rinoplasti estetiğini planlarken hastanın çene, göz, yanak ve yüz bütünü ile genel uyum sağlayan bir burun yapısı oluşturulması sağlanır. Hastaya özel kişiselleştirilmiş bir operasyon planı çerçevesinde uygulanan ameliyatlarda hasta memnuniyeti daha yüksek olmaktadır. Burada hastanın burun yapısını neden değiştirmek istediği, hangi sıkıntılardan dolayı yaptırmak istediği, burun yapısının yeni formunun nasıl olacağı hakkında cerrah ile ayrıntılı görüşme sonrasında alınan ortak kararla operasyon gerçekleştirilir. Bu aşamada hekimin işinde ehil olması son derece önemli bir husustur.
Burun estetiği diğer bütün büyük operasyonlar gibi kanama, enfeksiyon ve olumsuz anestezi tepkisi gibi riskler taşımaktadır. Burun estetiğine özel, burundan nefes almada zorluk, eşit olmayan burun delikleri, asimetri burun yapısı, burun ve çevresinde kalıcı uyuşma yaşanması, kalıcı şişlik ya da kalıcı renk değişimi, yara izi gibi durumlarda rinoplastiye ek olarak başka cerrahi müdahaleler gerekebilmektedir.
Burun Estetiğinde hastanın yüzüne tam uyum sağlayan bir burun yapmak için hastanın cerrahla aşamalı görüşmeler sağlaması gerekmektedir. Hasta, neden burun estetiği yaptırmak istediğini, varsa sorun ve sıkıntılarını doktorla görüşmelidir. Yüz ifadesinde değişikliğe sebep olabilen burun yapısı estetiğinde, yüz hatlarını iyi bilen, bunu doktora iyi ifade edebilen hastanın operasyon sonrasındaki memnuniyeti çok daha fazla olmaktadır. Burun estetiği yaptıracak olan hastanın burun dokuları estetik cerrah tarafından muayene ve kontrol edilip operasyon için uygun olup olmadığı belirlenmelidir. Operasyon sırasında ya da operasyon sonrasında ortaya çıkabilecek riskler konusunda estetik cerrah hastayı bilgilendirmektedir. Burada doktor ile hasta iletişiminin iyi olması çok önemlidir. Estetik cerrahın hastayı, yapılacak ameliyat hakkında detaylı anlatımı ve değerlendirmeleri sonrasında operasyon planlamasına geçilmelidir.
Kadınlarda ve erkeklerde uygulanabilen Burun Estetiği oldukça komplike ve ciddi bir operasyondur. Burun üzerindeki küçük bir müdahalede bile büyük sonuçlar oluşturması nedeniyle mutlaka alanında uzman bir estetik cerrah tarafından yapılmalıdır. Operasyon sonrasında net sonucun görülmesi 6 ay ile 1 yıl arasında değişiklik gösterebilmektedir. Müdahale edilen burnun formu, yapılan ameliyatın büyüklüğüne, burun dokularının yeni formuna alışması ve oturmasına ya da operasyon sırasındaki komplikasyonlara göre değişiklik gösterebilmektedir. Operasyondan sonra hastanın beklentisini tam olarak karşılayabilmek adına mini düzeltme operasyonları gerçekleştirilebilmektedir.
Burun Estetiğinde hastanın cilt doku özelliğinin yanı sıra, kemik ve kıkırdak yapısı, cilt hassasiyeti iyileşme sürecini etkilemekte ve burnun alacağı son durumu belirlemektedir. Burun Estetiğinde başarı yüze uyum sağlama, altın oran çizgilerine uygun, natürel ve estetik bir burun elde edilmesiyle ölçülmektedir.
Burun Estetiği Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Burun ameliyatı hem fiziksel görünümü hem de solunum güçsüzlüğü problemini çözmek için tercih edilen ve yapılması uygun görülen bir operasyon biçimidir. Burun kişinin genetik özelliklerine göre her insanda farklı olarak bulunan kişiye özel bir organdır. Üstü deri ile kaplı olan burun yapısının üst bölümü kemikten ve alt bölümü kıkırdaktan meydana gelmektedir. Solunum ve tat alma sistemi içerisinde en önemli yere sahiptir.
Burun Estetiği operasyonundan önce doktorunuza, kullandığınız ilaçları varsa kan sulandırıcı özellikteki ilaçları söylemeniz ameliyatın gidişatı bakımından önem teşkil ettiği için, en az iki hafta öncesinde doktorunuzla paylaşmanız gerekmektedir. Operasyon öncesinde sigarayı kullanmayı bırakmak ya da ara vermek gereklidir. Sigara operasyon sonrasındaki iyileşme süresini uzatır, yavaşlatır ve enfeksiyon kapma riskini artırır. Burun Estetiği ameliyatı hijyenik hastane ortamında ve hastaya genel anestezi uygulanarak yapılmaktadır. Ortalama süresi 1 ile 5 saat arasında değişebilmektedir. Kullanılan tekniğe, hastanın durumuna göre değişiklik gösterebilen burun estetiğinde sıralı bir dizi aşaması bulunmaz. Operasyon hastanın özelliklerine ve anatomisine göre kişiselleştirilerek uygulanmaktadır. Burun ameliyatından sonra burnun formunu korumak için Termal Splint adı verilen özel bir atel kullanılır. Atel yaklaşık olarak bir hafta boyunca yerinde kalır. Hastalar operasyonun yapıldığı gün taburcu edilmektedirler.
Burun Estetiği sonrasında göz çevresinde burun ve yan dokularda morluklar ve şişlikler görülebilir. Genel iyileşme süresi 5 gün olmaktadır ancak operasyondan sonra bir hafta istirahat verilir. Bu sürede hastanın kanaması ve şişliğini azaltmak için göğüs hizasından daha yukarıda konumlandırılan bir pozisyonda dinlenmesi tavsiye edilir. Burundaki şişlikler haftanın nefes almasını zorlaştırabilir. Ödemin azaltılması amacıyla buz kompresinin yanı sıra burun içi spreyleri şişliğin inmesine yardımcı olur, burun içi kanallarının açılarak hastanın daha rahat nefes alması sağlanır. Hasta, istirahat döneminden sonra iş hayatına rahatlıkla geri dönebilir. Gözlük kullanımı, buruna zarar vermemek için yaklaşık 1 ay sonra kullanılmalı, bu süre zarfında spor yapmaya ara verilmelidir. Burun son şeklini operasyondan bir yıl sonra almaktadır.
Rinoplasti ameliyatları sadece burun küçültme ameliyatı olarak düşünülmemelidir. Hastanın ihtiyacına bağlı olarak kemerli burun yapısında, burun büyütme amaçlı olarak ya da hem küçültme hem büyütme tekniğinin bir arada kullanıldığı ameliyatlar şeklinde yapılabiliyor. Önemli olan hasta ile doktorun birlikte karar vererek gerçekçi olmayan ve yüzde doğal görünmeyecek sonuçlar verecek seçimlerden kaçınmaktır.
Burun küçültmede, istenen burun boyutu ve şeklinde ulaşmak için, burnun kıkırdak ya da kemik dokusundan belirli oranlarda alınarak küçültme gerçekleştirilebilir. Büyütme rinoplastisi ise genellikle doğuştan gelen ya da kaza, darbe gibi travmalarla ortaya çıkan bozukluklar veya daha önce gerçekleştirilen hatalı rinoplasti ameliyatları için revizyon amaçlı yapılabilir. Burun büyütmede ise burun içinden ya da vücudun herhangi bir bölgesinden kıkırdak, deri veya yağ dokuları temin edilerek burun istenen boyut ve şekline kavuşturulur. Bunun için de burun içi iskeleti yeniden şekillendirilir. Burun büyütme operasyonu, küçültme ameliyatına nazaran daha zor ve tecrübe gerektiren bir prosedürdür.
Burun estetiğinde en sık açık ameliyat tekniği tercih edilir. İki burun deliği arasında kalan kısımda küçük bir kesi yapılır ve burun septumunun ve sorunlu bölgenin daha geniş bir çerçevede ve net bir biçimde görülerek istenen şekillendirme rahatlıkla gerçekleştirilir.
Kapalı teknikte ise burnun iç kısmına kesi atılır; tüm çalışma burnun içinde yürütülür. Cerrahın görüş alanı azdır ama iyileşme süresi daha kısadır. Kapalı rinoplasti tekniği genellikle daha küçük boyuttaki şekil bozukluklarının düzeltilmesinde tercih edilir. Burnun dış kısmında, cilt üzerinde herhangi bir kesi ya da dikiş izi olmaz.
Doğurtma tekniği adı verilen yöntemde ise burun içinden iki paralel kesi ile burun kıkırdakları doğurtulup şekillendirilir. Bu yöntemde açık ve kapalı tekniğin avantajları bir arada kullanılır. Açık teknikteki görüş hakimiyetinin yanı sıra kesi izi kalmaması da yöntemin avantajları arasında yer alır.
Burun Estetiği Herkese Uygulanabilir Mi?
Burun Estetiği burnunda yapısal bir bozukluk olan ya da burnun görünümünden rahatsız olan, yüz ifadesini daha olumlu ve çekici göstermek isteyen kadın ve erkek hastalar için uygulanabilmektedir. Burun kanallarının darlığından şikayetçi olan, nefes almakta zorlanan ya da sadece estetik kaygılardan dolayı endişe yaşayan hastalar tercih etmektedir. Hastanın genetik özellikleri göz önünde bulundurularak tasarlanan burun estetiğinde yüz ile tam uyumlu, doğallığın ön planda olduğu bir burun yapısı tasarlanmalı ve hasta memnuniyeti en üst seviyede sağlanmalıdır.
Burun Estetiği Girişimi Nasıl Yapılır?
Burun Estetiğinde natürel hatlarda burun oluşturmak son derece önemlidir. Yüzümüzün ortasında yer alan burnumuz üzerinde girinti ve çıkıntılar bulunan üç boyutlu bir formdadır. Burnun genel görüntüsünde değişiklikler yaparak yeniden form vermek ve yüz hatları ile uyumlu hale getirebilmek burun estetiğinin amacıdır. Yeniden şekillendirilmesi oldukça zor ve maharet isteyen burun estetiği iki yöntem kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Hekim tercihinde olan bu teknikler açık ve kapalı olarak iki seçeneğe ayrılmıştır. Kapalı burun estetiği hastanın burun deliklerinden girilerek gerçekleştirilir.
İyileşme süresi daha hızlı olan bu teknikte burun ucunda herhangi bir iz kalmaz. Burnunda aşırı bir bozulma görülmeyen ve genel olarak estetik kaygılardan dolayı rinoplasti yaptırmak isteyen hastalarda uygulanır. Ameliyat süresi açık ameliyata oranla daha kısa olan bu teknikte hastanın burnundaki his duyuları korunur. Açık burun estetiğinde ise hastanın burnunun ucundan minik bir kesi yapılarak burun cildi kaldırılır. Bu kesiden burun içine girilerek burnun içerisindeki kıkırdak ve kemikler yeniden şekillendirilmektedir.
Burun ucu ve kıkırdak yapısındaki problemlerde daha çok açık burun estetiği tercih edilmektedir. Burun Estetiği operasyonunun kapalı ya da açık olmasına plastik cerrah karar verir. Cilt yapısına ve hasta ihtiyacına göre seçilen doktorun seçtiği her iki teknikte de gözle görülür bir iz kalmamaktadır. Kişiye özel tasarlanıp uygulanan burun estetiğinde çok fazla kalkık ve sivri burun yapısı daha sonraki yıllarda hastayı rahatsız edebilmektedir. Bu bakımdan doktorunuzun bu yöndeki tavsiyelerini dinlemek konforunuz için önemlidir.
Burun Estetiği Girişimi Sonrasında Sizi Neler Bekliyor?
Burun Estetiği girişimi yapılan hastalarda operasyonun boyutuna göre iyileşme süresi değişmektedir. Hastalar genel olarak 4 ile 6 saat içerisinde ayağa kalkmakta ve dolaşmaktadırlar. Operasyon ile aynı gün hastaneden taburcu olunmaktadır. Ameliyat sırasında uygulanan anestezi ya da cerrahi uyaranlar operasyondan sonra hastada bulantı ve kusmaya neden olmaktadır. Bu bakımdan hastalar operasyondan altı saat sonra yemek yemeğe başlayabilirler. Burun ameliyatı sonrasında hastaların beslenmelerine dikkat etmesi, sigara içmemeleri ve içilen ortamda bulunmamaları çok önemlidir. Ameliyattan sonraki ilk günlerde şişlik, morarma, ödem ve hafif kan sızıntıları oluşabilmektedir. Bu komplikasyonların azaltılması için hastalara buz kompresi yapılması önerilmektedir.
Bazı durumlarda hastanın burnundaki ödem normalden birkaç gün daha sürebilmektedir. Hastaların nefes almakta zorlandığı bu durumda burun içi spreyi kullanımı doktor tarafından tavsiye edilir. Böylelikle burun kanalları açılarak hastanın daha rahat nefes alması sağlanır. Burun spreyi burun içindeki ödem ve şişliğin azaltılmasını da sağlamaktadır. Burun estetiği sırasında operasyonun normal seyrinde gitmesi ve herhangi bir komplikasyon olmaması durumunda, ameliyattan yaklaşık bir hafta sonra atel çıkarılır, hasta bir ile 10 gün içerisinde değişen sürede iş hayatına geri dönebilmektedir. Hastanın iyileşme sürecinde başının ve omuzlarının altına bir yükseklik koyarak uyuması tavsiye edilir. Göğüs hizasından yüksekte olması gereken baş bölgesinde uyuma sırasında kanama olması bu şekilde engellenmektedir.
Operasyondan sonraki ilk 15 gün burun ile ilgili sert hareketlerden sakınılmalıdır. Burun içine su çekerek yapılan burun temizliğinde buruna kuvvet uygulandığı için bu tür hareketlerden çekinmek daha doğru olacaktır. Burun estetiği operasyonundan yaklaşık üç hafta sonra morluklar kaybolur ve ödem iner. İlk üç hafta ağır spor yapmaktan kaçınılmalı, çarpmalardan korunmalıdır. Burun operasyonundan sonra burnun tam olarak şeklini alması 6 ile 1 yıl içinde değişmektedir. Burun cerrahisinin sonuçları kalıcıdır. Yaşın ilerlemesiyle beraber aynı vücudumuzun diğer bölgelerinde olduğu gibi burun bölgemizde de yapılan ameliyata rağmen değişiklikler görülebilmektedir. Deri kalınlaşması ya da kıkırdak doku fazlalaşması görülebilmektedir. İhtiyaç olma durumunda burun estetiği minik dokunuşlarla tekrarlanabilir ve hatalı bölüm düzeltilebilir. Burun estetiği yapacak olan doktor bu bakımdan çok büyük önem taşımaktadır. Estetik cerrahi doktorunuz ile burnunuzun üç boyutlu modellemesi üzerinde konuşarak burnunuz ile ilgili sıkıntılarınızı anlatabilir, ne istediğinizi açıklayabilir ve yeniden şekillendirme konusunda daha önce yaptığı operasyonlardan referans isteyebilirsiniz.
Burun estetiği ameliyatlarının süresi ve sonrasında hastanın iyileşme süreleri uygulanacak olan estetik yönteme göre değişir. Açık ameliyatta iyileşme süresi, genellikle 7 ila 10 gün arasında değişir. Operasyondan sonraki 1-2 gün boyunca yoğun bir ödem, şişlik ve yer yer morluk gözlenebilir. Şikayetlerin büyük kısmı ilk haftanın sonunda büyük oranda kaybolur. Ancak hastanın şişlik ve ödemden bütünüyle kurtulması 3 ayı bulabilir. Tam sonuçların görülebilmesi için yaklaşık 1 yıl kadar bir zamana ihtiyaç vardır. Kapalı teknikte de iyileşme süresi 7 ila 10 gün arasında değişir. Ameliyat sonrası burnun iç kısmına takılan silikon atellerle dış kısmına yapıştırılan koruyucu bant, 3-4 gün içinde çıkarılır. Ameliyat sonrası hafif şişlik ve morluklar da kısa sürede geçer.
Burun Estetiği İçin Uygun Musunuz?
Burun Estetiği yaptırmak isteyen kişilerde birtakım burun problemleri bulunmaktadır. Burunda kalıtımsal olarak bulunan yüz orantısına aykırı durumlar, burnun yüz orantısına göre geniş ya da uzun olması, burun ile dudak arasındaki aralığın çok dar ya da çok geniş olması, burun kemiği eğrilikleri burun estetiği yaptırmak isteyen hastaların en çok yakındığı problemlerdir. Bunlardan başka burun kemiğinde bir kazadan ya da darbeden kaynaklı kırık, ezilme gibi durumlarda burnun formunda değişiklik olması durumunda da yine Rinoplastiye başvurulur.
Burunda yüz altın oranına uygun olmayan asimetri durumlarında, burun ucu düşüklüğü ya da aşırı kalkık oluşu ve burun deliklerinin orantısız biçimde olması da yine burun estetiğine başvuruları artıran sebeplerdendir. Burun operasyonunda kullanılacak olan yöntem kişinin kalıtsal özelliklerine uyum sağlamakla beraber genel olarak var olan sorunun çözümüne yönelik olmaktadır.
Ameliyat Sonrası Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler
Ameliyat sonrası genellikle 4-6 saat ayağa kalkmak önerilmez. Ayağa ilk kalkışta baş dönmesi, göz kararması olması normaldir. Hem ameliyat sırasında hem de sonrasında, genizden kan sızıntısı gerçekleşebilir. Ameliyattan 6 saat sonra mide bulantısı yoksa su içilebilir. Sulu gıdalara azar azar başlanabilir. İlk birkaç gün genellikle sıvı gıdalarla beslenme önerilir.
İlk 15 gün buruna su çekilmemeli, sümkürülmemelidir. Bu süreçte burnun tıkalı kalması normaldir. Hedeflenen şeklin tam olarak elde edilebilmesi için birkaç ay gözlük takılması önerilmez. Yüksek efor gerektiren fiziksel aktiviteler, yüzme, aşırı sert bir şekilde çiğneme, kuvvetlice diş fırçalama gibi bazı davranışlardan hastaların kaçınması istenebilir.
Burun Ucu Estetiği
Burun, yüzün en dikkat çeken noktasında yer alan ve ilk dikkat çeken anatomik yapılardan birisidir. Bu nedenle de burun güzelliği ya da estetik görünümlü bir burun yapısı insanlardaki özgüven ve memnuniyeti daha fazla artırabiliyor. Burun estetiği ameliyatları içerisinde ise kemerli burun yapısı olmayan, ancak burnun ucundaki düşüklükten veya genişlikten mustarip hastalarda yüz güldürücü sonuçlar alınmasını sağlayan “mini burun estetiği” diyebileceğimiz işlemler oldukça sık tercih ediliyor. Burun ucu estetiğinde burun kemiklerine ve kıkırdak yapısına müdahale edilmiyor. Sadece burun ucundaki şekil bozuklukları düzeltiliyor.
Tipplasti ya da minor rinoplasti olarak da adlandırılan bu prosedürler, burun kemiği anatomik yapısının normal olduğu, burun ucunda şekil bozukluğu bulunan durumlarda kullanılıyor. Bu bozukluklar ise asimetri, genişlik, düşüklük, mandalla sıkılmış gibi görünen burun ucu deformeleri şeklinde görülebiliyor.
Burun Ucu Estetiği Nasıl Yapılır?
Hastanın ihtiyacına göre, burun ucu estetiğinde farklı yöntemler uygulanabiliyor. Bunlardan biri olan kapalı teknikte, operasyon süresi diğer tekniklere göre daha kısa oluyor ve burun estetiği sonrası iyileşme daha hızlı gerçekleşiyor. Açık teknikteyse doktorun tecrübesi önem kazanıyor. Çünkü cerrahın kontrol alanı daralıyor. Burada cerrahın yetkinliği, işlemin sorunsuzca gerçekleştirilmesinde en önemli kriter olabiliyor. Total burun estetiği ameliyatları ortalama 2-2,5 saat sürerken, sadece burun ucu şekillendirilecekse ameliyat süresi çok daha kısalıyor ve genellikle 30 ila 60 dakikada operasyon bitiriliyor. Ameliyat sedasyon ya da lokal anestezi altında yapılabiliyor. Burun ucu operasyonu sonrası hasta aynı gün taburcu edilebiliyor. Burun ucu estetiğinde burnun inceltilmesi, burun ucunun kaldırılması, burun ucunda açı değiştirilmesi, burun ucunun öne getirilmesi, burun deliklerindeki şekil bozukluklarının düzeltilmesi veya burun kanatlarındaki fazlalığın giderilmesi gibi müdahaleler yapılabiliyor.
Ameliyat Sonrası Burun Ucu Tekrar Düşer mi?
“Ameliyat sonrası burun ucum düşer mi?” sorusu en merak edilen konuların başında geliyor. İnsanlar yaşlandıkça yerçekimi etkisiyle yüz dokuları ve burun ucunda da bir miktar aşağı doğru yer değiştirme gerçekleşiyor. Burun derisinin kalın olması, kilo alıp verme ve yapısal olarak burun ucunun düşük olması gibi nedenlerle bu düşme bazı kişilerde biraz daha fazla olabiliyor. Bu kişilerde burun ucu düşüklüğü daha erken yaşta görülebiliyor. Ameliyattan sonra, ilk yapılan burun dokuları sert oluyor. Bu nedenle de burun yeteri kadar kalkık görünüyor. Kişinin cildi inceyse ve 40 yaş altındaysa, burun ucunda çok büyük oranda bir şekil değişikliği beklenmiyor.
Ancak hasta 40 yaşının üzerindeyse, yüzünde bir miktar deri sarkmaları başladıysa, cilt yapısı kalınsa ve ameliyat öncesi sahip olduğu burun yapısı yüzüne göre çok büyükse, burun ucunda hafif düşme olabilir. Bunu önlemek için de enine deri alınması gerekir. Ama bu da çizgi şeklinde bir iz bırakabileceği için pek tercih edilmiyor. Deri alınması gerekiyorsa daha çok burun kanatlarından ya da burun ucunun alt noktasından alınması bu nedenle önem kazanıyor. Zira bu şekilde dikiş hattında kalan işlem sonrası iz kalma sorunu da yaşanmıyor.
Burun Ucu Estetiği Sonrası Dikkat Edilecekler
Ağır ve zorlayıcı sporlardan bir süre uzak durulması gerekiyor. Gözlük kullanımında ağır çerçeveli modellerin tercih edilmesinden kaçınılması, iyileşme süresi içinde diş fırçalarken çok dikkatli olunması, yüzme gibi aktivitelere bir süre ara verilmesi, sümkürmek gibi burnu zorlayıcı hareketlerden uzak durulması ve diğer burun estetiği ameliyatlarında olduğu gibi güneş ışığından kaçınılması gerekiyor.
Revizyon Burun Estetiği
Burnumuz, anatomik olarak kıkırdak ve kemik çatıdan oluşan bir piramide benziyor. Bu piramit yapı, ‘septum’ adı verilen kıkırdak ve kemikten oluşan ayırıcı bir bölmeyle ikiye ayrılıyor. Nefes alırken havanın geçtiği burun pasajlarında, çeşitli nedenlerle daralmalar olabiliyor. Bu da nefes alma güçlüğüne yol açıyor. Mekanik tıkanmaların nedeni genellikle, burun duvarı yani septum eğrilikleri ve burun içindeki etlerde büyüme nedeniyle oluşuyor. Dinamik tıkanmalara ise burnun hareketli kısımları (Valf bölgeleri) neden oluyor. Bu sorunlar, doğuştan olabileceği gibi, ameliyatlar veya travmalara bağlı olarak meydana gelebiliyor.
Burun estetiği ameliyatlarının yaklaşık yüzde 10’nunda, istenmeyen bazı sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Bu da burun ameliyatı sonrası ikinci bir revizyon ameliyatını mecburi hale getirebiliyor. Revizyon ameliyatlarında, Rinopilasti sonrası gelişebilecek istenmeyen şekil bozukluklarının yanı sıra, burundaki fonksiyonel sorunlar da düzeltilebiliyor. Ancak revizyon burun ameliyatı için ilk burun estetiği sonrası en az 9 ay, hatta mümkünse bir yıl geçmiş olması gerekiyor.
Rinoplasti ameliyatlarında burnun sadece estetik görünmesi değil, fonksiyonel olarak da sorunsuz olması önem taşıyor. Bu açıdan bakıldığında, en dar yerin burun kökü olması, burun şeklinin de uca doğru hafif genişleyerek gelmesi fonksiyonel açıdan en ideal şekildir. Bazen burun ameliyatlarında, daha güzel ve kibar bir burun şekli elde edebilmek için yapılan işlemler nedeniyle bazı önemli anatomik bölgelerde deformeler oluşabiliyor. Klasik burun estetiğinde kemik çatı daraltılıyor, kıkırdak çatı küçültülüyor ve burun ucu inceltiliyor. Ameliyat sırasında bazı bölgelere dikkat edilmediğinde hem ameliyat sonrası istenmeyen şekil bozuklukları, hem de zor nefes alma problemleri ortaya çıkabiliyor.
Revizyon Burun Estetiği Nasıl Yapılır?
Burun ucunu inceltmek için kıkırdakların gereğinden fazla alınması bu bölgeyi zayıflatabiliyor. Bu da burun deliklerinin tamamen kapanmasına dahi neden olabiliyor. Burun ameliyatı sonrasında oluşan bu deformasyonu düzeltebilmek için ise revizyon burun estetiği ameliyatı sırasında kulak arkası veya kaburgadan alınan kıkırdak greftleri kullanılıyor. Bu şekilde burnun tekrar eski güçlü yapısına kavuşturulması amaçlanıyor.
Revizyon Ameliyatları Hangi Durumlarda Şarttır?
İlk ameliyat sonrası kişide derin nefes alırken burun valfinin kapanması veya içeri yeteri kadar hava girmemesi sorunu yaşanıyorsa; burun sırtındaki kemerin yeteri kadar alınamamasına bağlı olarak estetik görünümde bozukluk varsa; ilk ameliyatta burun ucundaki düşüklük giderilememiş ya da burun ucunda şişlik gibi bir görüntü kaldıysa; burun ucunun çok kaldırılması nedeniyle burun deliklerinin karşıdan bakıldığında görülmesi söz konusuysa veya burun ile yüz boyutu arasında orantısızlık varsa revizyon burun ameliyatı gerekebiliyor. Yine aynı şekilde ilk ameliyatta burnun yüze göre orantısız bir şekilde küçültülmesi ya da yeterince küçültülmemesi de revizyon ameliyatı gerektiren durumların başında geliyor.
Revizyon Burun Estetiğine İhtiyaç Duyulmaması İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?
Hiçbir cerrah burun estetiği ameliyatından sonra revizyona ihtiyaç duyulmasını istemez. Bu nedenle rinoplasti ameliyatı öncesi hastanın iyi bir araştırma yapması ve beklentilerini gerçekçi olarak belirlemesi çok önem kazanıyor. Ayrıca cerrah veya merkez araştırırken dikkat edilecek kriterler de daha sonra yaşanacak hayal kırıklıklarının önüne geçilmesini sağlayabiliyor. Tüm bunlar için:
- Burun estetiği konusunda deneyimli bir cerrah tercih edin.
- Muayene ve değerlendirme için cerrahın size yeterli zamanı ayırdığından emin olun.
- Ameliyat öncesi ve sonrası planlarını detaylıca konuşun.
- Ameliyat sırasında ortaya çıkabilecek sorunlarla ilgili acil durum planlarını konuşun.
- Ameliyat için seçtiğiniz cerrahın revizyon oranını araştırın.
- Ameliyattan ortalama bir yıl sonra burnunuzun beklenen şeklini alacağını unutmayın.
Kapalı Burun Estetiği
Burun estetiği ameliyatları dünyada en fazla ilgi gören estetik operasyonların başında geliyor. Kapalı ya da halk arasında bilinen adıyla “izsiz” burun estetiği ameliyatı ise rinoplasti ameliyatları içerisinde en sık kullanılan yöntemlerden biridir. Bu yöntemde cerrahın tecrübesi önem kazanır. Burun estetiği sonrası iyileşme süresi daha hızlıdır ve dikiş izi kalmaz. Estetik burun ameliyatları genellikle yaralanma sonrası oluşan şekil bozuklukları, solunum güçlüklerinin tedavisi ya da daha iyi bir görünüme kavuşabilmek için tercih ediliyor. Uzun yıllardır yapılan burun estetiği ameliyatı günümüzde artık bilimsel yenilikler ve teknolojideki gelişmeler sayesinde dikiş izi bırakmadan yapılabiliyor. Kapalı burun ameliyatı, burun deliklerine doğrudan girilerek gerçekleştiriliyor. Bu yöntemde kesiler, burun içinde oluyor ve burun ucunda ameliyat kesisi yapılmıyor. Kapalı teknik genellikle burun ucu estetiği için tercih ediliyor.
Kapalı Burun Estetiği Nasıl Yapılır?
Kapalı burun estetiği ameliyatları genellikle, genel anestezi altında yapılıyor. Eğer hastaların burnunda çok önemli sorunlar yoksa ve ameliyatta müdahale edilecek alan daha azsa lokal anestezi de tercih edilebiliyor. Ameliyat süresi 1 ila 3 saat arasında değişebiliyor. Ameliyat sırasında burun içinden cerrahi aletlerle kesi yapılıyor ve bu şekilde gerekli müdahaleler gerçekleştiriliyor. Daha sonra yine burun içinde atılan estetik dikişlerle ameliyat tamamlanıyor.
Kapalı Tekniğin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Kapalı rinoplasti tekniği cerrah açısından oldukça zor bir prosedürdür. Bu nedenle de bu prosedürde yeterince tecrübeli ve iyi bir cerrahın seçilmesi, burun ameliyatı başarısı açısından önem kazanıyor. Dezavantajı, cerrah açısından işlemin zorlaşmasından kaynaklanıyor çünkü cerrahın görüş alanı oldukça dar olduğu için işlemlerini oldukça titizlik içerisinde yapması gerekiyor.
Ancak en büyük avantajı, ameliyat sonrası ödem ve şişliğin çok hızla geçmesi ve iyileşme süresinin de açık tekniklere göre daha kısa olmasından kaynaklanıyor. Ayrıca ameliyattan sonra iz kalma ihtimalinin olmaması, burnun daha doğal görünmesi, ameliyat süresinin daha kısa olması da hasta açısından oldukça konforlu bir ameliyat sonrası yaşanmasını sağlıyor. Ayrıca burnun içinden kesi yapıldığı için yumuşak doku ve deri kısmı zarar görmüyor. Ameliyatta kesilen sinir miktarı da oldukça az. Bu nedenle hastalar, ameliyattan sonra çok daha az uyuşukluk hissi yaşıyor. Bu ameliyatlarla burun ucunun çok daha iyi desteklenmesi sağlanabiliyor.
Kapalı Burun Estetiği Hangi Durumlarda Uygulanır?
Burun ucu düşüklüğü, burun kemiği eğriliği, kemerli burun yağısı, burun kanatları sorunu ve burun sırtı sorunları kapalı burun estetiği ile giderilebiliyor. Bu ameliyat sırasında kırma işlemi yapılmadan, törpüleme teknikleri kullanılıyor. Gerekli durumlarda kıkırdak doku nakli de yapılabiliyor.
Ameliyat Sonrası Süreç Nasıldır?
İşlem lokal anesteziyle yapılırsa hasta aynı gün taburcu ediliyor. Genel anestezi altında yapılan ameliyat sonrası ise hastanın bir gece gözetim altında tutulması gerekebiliyor. Ameliyat sonrası kanamanın azalması için buruna silikon ateller ve koruyucu bant takılıyor. Bu ateller nefes alabilen türden olduğu için hastalarda nefes alma sorunu yaşanmıyor. Bu sayede alçı ve tampon kullanımına da gerek kalmıyor. Ateller 2-3 gün sonra alınıyor. Estetik dikişler burun içine atıldığı için dikişler kendiliğinden eriyor ve alınmasına gerek kalmıyor. Ameliyattan sonra ilk 48 saat hafif şişlik ve ödem görülebiliyor. Hastalar normal yaşamlarına 1 hafta-10 gün sonra dönebiliyor. Ameliyatın ardından 3 gün sonra banyo yapılması, iki ay boyunca ağır sporlardan kaçınılması, güneş ışınlarından uzak durulması ve 2 ay boyunca güneş gözlüğü yerine şapka tercih edilmesi gerekiyor.
Operasyon sonrasında burnunuzun yeni formunu korumak için bir alçı kalıp kullanılır. Girişimden sonra, özellikle burun kenarlarında çok fazla şişlik ve morarma olmayacaktır ancak ilk 24 saat göz kapaklarında şişlik olabilir. Oluşan şişlik genellikle ilk bir iki güne kadar hafifçe artabilir, sonra hızla inerek bir hafta içinde kaybolur. Morarma oluşmuşsa, genellikle bir hafta içinde tamamen kaybolmaktadır.
Oluşabilecek hafif ağrılar doktorunuz tarafından önerilecek olan basit bir ağrı kesici ile kontrol altına alınabilir. İlk gün soğuk kompres uygulaması şişleri azaltıp, kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.
Burun operasyonu geçiren hastaların çoğu ertesi gün ayağa kalkabilmektedir. Normal aktivitelerinize geri dönme konusunda doktorunuz size gerekli bilgileri verir. Altı hafta süreyle zorlu aktivitelerden uzak durmak yerinde olur.
Altı hafta süreyle burnunuzu çarpmamaya ve güneşte kalmamaya özen göstermelisiniz. Saçınızı ve yüzünüzü yıkarken ve makyaj yaparken burnunuza çok nazik davranmalısınız.
Gözlüklerinizi burnunuz tamamen iyileşene kadar, yaklaşık üç ay süreyle kullanmamalısınız. Burun operasyonunun kesin sonuçları yaklaşık bir yıl içerisinde meydana çıkar.