Meme Estetiği

Göğüsleriniz İstediğiniz Gibi Görünmüyorsa Hayal ettiğiniz Göğüslere Kavuşabilmeniz Artık Mümkün!

Göğüs estetiği ile göğüslerinizi büyütme, küçültme, dikleştirme operasyonlarıyla vücudunuza uygun ideal göğüs ölçülerine ve görünümüne sahip olabilirsiniz. Kolay uygulanabilirliği ve tatmin edici sonuçlarından dolayı meme estetiği ameliyatları en fazla tercih edilen operasyonlardan biridir.

İçerikler

Meme Estetiği Nedir?

Meme estetiğinde hastanın yaşına, kilosuna, boyuna ve vücut oranına göre nasıl bir şekil ve hacme sahip olduğu iki ve üç boyutlu ölçümlerle kontrol edilir. Bu ölçümlerden hareketle meme büyütme, küçültme, toparlama ve meme ucu estetiği hastaların ihtiyacına göre belirlenmekte ve yapılacak operasyonlar bu yönde gerçekleşmektedir. Yalnız kalıtımsal faktörlerin etkisi ile değil yaş almaya bağlı olarak da memelerde sarkmalar meydana gelebilir. Kadınlarda vücut yapısını deforme edebilen hamilelik sürecinde de doğum sonrasında da meme yapısı farklılıklar gösterir. Yaşam kalitesinin artırılması ve hastanın kendine olan özgüveninin yenilenmesi bakımından meme estetiği önemli bir yer tutmaktadır. Yağ enjeksiyonu endikasyonları sınırlı sayıda seçenek bulundurmaktadır. Bu bakımdan meme implantları çok daha fazla tercih edilmektedir. Meme asimetrisini ve dış görünümünü düzeltme, implant uygulamasıyla hacim artışı sağlama, memenin büyüklüğünden kaynaklı sırt ve boyun ağrılarının oluşması ve duruş bozukluklarını ortadan kaldırma ile hastanın kendisine uygun olan ve istediği görünüme kavuşmasının sağlanması hedeflenmektedir.

Meme implantı uygulaması meme büyütme ve meme şekillendirme için yaygın olarak tercih edilen bir yöntemdir. Meme implantlarının yuvarlak ya da damla şekilli, pürüzsüz ya da pürüzlü bir dokuya sahip olması gibi farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bu seçeneklerle kadınların hayalindeki meme görüntüsüne kavuşması ve kendi özgüveninin yerine gelmesiyle beraber kendini daha iyi hissetmesi hedeflenmektedir. Meme büyütme operasyonları genel olarak mastopexy yani meme dikleştirme operasyonu ile eş zamanlı olarak gerçekleştirilmektedir. Meme küçültme ameliyatları genel olarak hastanın duruş bozukluğu, sırt ve boyun ağrıları gibi olumsuz faktörleri ortadan kaldırmak amacıyla uygulanmaktadır. Hastanın fizyolojisine uygun biçimde planlanan operasyonlarla memeyi yeniden şekillendirmek, boyut ve hacim kazandırma işlemleri hedeflenerek operasyonlar gerçekleştirilmektedir.

Meme Estetiği Kimlere Uygundur?

20 yaşından itibaren ihtiyacı olan ya da meme görüntüsünden memnun olmayan hastalar yaptırabilir. Meme estetiği, memelerde dolgu kaybı yaşayan, yaşa bağlı olarak meme sarkmaları yaşayan kadınlar, yine memelerde simetri problemi olan hastalar, memelerin büyüklüğü ya da küçüklüğü nedeniyle kendilerine güven problemi yaşayan kişiler, yetersiz meme gelişimine sahip hastalar, bel – göğüs orantısı olmayan kişiler ya da kanser gibi dokuları etkileyen hastalıklarla memelerden birini ya da her ikisini kaybetmiş hastalara uygulanmaktadır. Yirmili yaşlardan başlayarak meme problemi yaşayan ya da sadece meme görüntüsünü değiştirmek isteyen hastalar meme estetiği yaptırabilmektedir. Hastanın vücut yapısına, estetik ameliyattan beklentisine, kilosuna göre hasta ve doktorun ortak kararı ile belirlenen meme operasyonu günümüz teknolojisiyle rahatça gerçekleşebilmektedir.

Meme estetiği yaptırmak isteyen kişilerin vücutlarının gelişim dönemini tamamlamaları, bu dönem tamamlayıncaya kadar beklemek ve hızlı karar verilmemesi önerilir. Kilo alımı ya da kaybı memelerin formunu etkileyebildiği için kilo vermeyi düşünen kişilerin öncelikle kilo vermeleri tavsiye edilmektedir. Kilo alıp vermek yapılan implantları etkilememekte ancak memenin görüntüsünü doğrudan etkileyebilmektedir. Meme dokusuna konulacak implantı seçerken hastanın fiziki özellikleri ve tercihleri göz önünde bulundurulmalıdır. Hasta ile ortak karar çerçevesinde uygulanan implantların hastaya uygunluğunun yanı sıra hastanın yapılan işlemi benimseyebilmesi için oldukça önemlidir. Meme büyütme ameliyatı sonrasında hastane ortamında bir gece kaldıktan sonra taburcu olunmaktadır.

Meme estetiği kişinin kendisini daha iyi hissetmesini sağlamak amacıyla yapılan operasyonlardır. Kadınlarda üç ana başlıkta meme operasyonu ele alınabilir.

Bunlardan ilki Augmentasyon Mamoplasti yani meme büyütme operasyonudur. Bu operasyon yaşa bağlı olarak hacim azalması ve küçülme yaşayan memelere, ani kilo alıp vermeye bağlı olarak deformasyon sorunu olan memelere, doğum sonrasında şekil kaybı oluşan memelere ya da gelişimsel olarak vücut yapısıyla orantısız olan memelere hacim kazandırmak amacıyla yapılmaktadır.

Meme büyütme ameliyatı veya göğüs büyütme ameliyatları kadınların en önemli organlarından meme bölgesindeki memnuniyetsizliği veya çeşitli sebeplerle yaşanan görünüm bozukluğunda estetik ve plastik cerrahinin getirdiği en güzel çözümlerden biridir. Memenin boyutunu, şeklini ve dolgunluğunu artırmak için yapılan cerrahi bir işlemdir. Tüm dünyada en sık yapılan estetik ameliyatların başında yer alıyor. Aynı zamanda en başarılı sonuçların alındığı plastik cerrahi prosedürlerinden de biridir. “Augmentasyon plastisi” olarak da adlandırılan meme büyütme ameliyatı, “göğüs ameliyatı” olarak da adlandırılıyor.

Halk arasında silikon olarak bilinen ve meme cerrahisinde kullanılan implantlar, meme dokusu veya göğüs kaslarının altına yerleştirilerek bu meme ameliyatı gerçekleştiriliyor.

Dik ve dolgun memelere sahip olma arzusu son teknolojilerle rahat bir şekilde gerçekleşebilmektedir.

Meme Büyütme Ameliyatı

Meme büyütme, dünya çapında en popüler estetik ameliyatlardan biridir. 2015 yılında dünyada yaklaşık 1,5 milyon göğüs büyütme ameliyatı yapıldı. Her yıl, bir önceki yıla kıyasla meme büyütme ameliyatları %10-20 oranında artış göstermektedir.

Meme büyütme ameliyatı yaptırmayı düşünüyorsanız, mutlaka uzman bir hekimin görüşünü almalısınız. Size uygun olan tekniğin seçimi için doktorunuz ile birlikte karar vermelisiniz. Yapılan meme büyütme ameliyatında iz isteyip istemediğiniz, protezli mi protezsiz meme büyütme mi istediğinize muayeneniz sırasında karar verilir. Vücut hattınıza ve göğüs yapısına en uygun silikonu ve silikonsuz meme büyütmeyi doktorunuz size önerecektir. Burada sizin istekleriniz ve istediğiniz büyüklük doğrultusunda meme büyütme ameliyatı planlanır.

Küçük göğüslere sahip olan kadınlar, giydiklerini kendilerine yakıştırmazlar ve kendilerini mutlu hissetmezler. Toplumda kabul gören güzel kadın hatları 90-60-90 ölçülerindeki vücutlar oluyor. İnce bir bel ve dolgun kalçaya egzersiz yaparak zor ulaşabiliyorken, dolgun göğüslere doğal yollardan ulaşmak imkansızdır.

Orantılı vücut için küçük göğüslü kadınlar meme büyütme ameliyatı yaptırmayı tercih ediyorlar. Meme büyütme estetiği ile 1,5-2 saat içinde dolgun göğüslere sahip olabilir ve vücut orantısını anında daha dengeli ve çekici bir hale getirebilirsiniz. Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre, ortalama 26 kadından biri göğüs büyütme ameliyatı yaptırıyor. Günümüzde oldukça yaygın olan meme büyütme ameliyatı, kadınların kendilerini daha güvenli, çekici ve feminen hissetmesine yardımcı oluyor.

Meme Büyütme Ameliyatının Yakın Tarihi

Meme büyütme ameliyatının çoğu insanın düşündüğünden çok daha eski bir tarihi vardır. İlk meme büyütme için implantı 1895 yılında Almanya’daki Heidelberg Üniversitesi’nde yapıldı. Doktor Vincent Czerny, tümör ameliyatından sonra, hastasının kalçasından çıkardığı yağ dokusunu meme bölgesine yerleştirerek tarihteki ilk meme estetiğini yaptı.

1950’li yılların başından itibaren meme büyütme için göğüs protezleri kullanılabilir hale gelmiştir. İlk dönemlerde kullanılan meme büyütme protezleri polietilen maddesinden yapılıyordu. 1962’de Amerika Birleşik Devletleri’nde Teksas eyaletinden Timmie Jean Lindsey, silikon meme implantı yapılan ilk kadın oldu. Tarih derslerinde okutulan bu ameliyatta hastanın göğüsleri B cup tan C cupa yükseltildi.

Günümüzde ise meme protezleri çok yol kat etti. Bugün uzun ömürlü meme protezleri sayesinde kadınlar ömür boyu kusursuz görünen göğüslere sahip olabiliyorlar.

Meme Büyütme Ameliyatı Nedir?

Meme büyütme ameliyatı kadınların var olan meme büyüklüğünden kaynaklanan görünüm problemlerini çözmek ve istekleri doğrultusunda memeleri istenen boyuta getirmek için yapılan ameliyattır. Özellikle genç kızlarda yetersiz meme gelişimi en büyük gençlik problemleri arasında sayılır. Ayrıca sık sık kilo alıp vermek, doğum ve emzirme faktörleri, bazen de genetik faktörler meme dokusunda sarkma ve deformasyon gibi istenmeyen görünüm bozukluklarına neden olabilir. Bu gibi durumlarda memeyi göğüs kafesinde ideal yerine ve ideal büyüklüğüne, meme büyütme ile kavuşturmak gerekir. Küçük memeli kadınlar da meme protezi ile göğüs büyütme yaptırabilir ya da yaşlanma veya hamilelik gibi nedenlerden memelerinde sarkma problemi yaşayan kadınlar meme büyütme ameliyatı ile daha dik ve estetik memelere sahip olabilirler. Özellikle sarkık ve küçük memeli kadınlar meme protezi ile memelerini hem büyütüp hem de dikleştirmiş olurlar.

Meme Büyütme Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Meme büyütme operasyonunda implant yerleştirilecekse üç noktadan birinde tek bir kesi (İnsizyon) yapılıyor. Göğüsün altındaki kıvrımdan, kolun altından veya meme ucunun etrafından kesi yapıldıktan sonra, cerrah göğüs dokusunu göğsün kaslarından ve bağ dokusundan ayırıyor ve böylece bir cep oluşturuyor. İmplant bu cebe yerleştiriliyor ve meme ucunun arkasında ortalanıyor. Silikon implantlar, önceden silikon jel ile doldurulurken; Salin implantlar ise boş olarak yerleştiriliyor ve steril tuzlu su ile dolduruluyor. Yerleştirme işleminden sonra ameliyat yeri dikişle kapatılıyor ve cilt yapıştırıcısı ile cerrahi bantla bandajlanıyor. Yara izi (Skar) oluşumunu en aza indirmek açısından kesi yerinin seçimi önemlidir. Hastanın genel durumu ve doktorun tercihi ile bir gece hastanede kalınması gerekebiliyor. Bazen de aynı gece hasta evine taburcu edilebiliyor.

Bazı durumlarda meme dokusuna kirli kanın atılabilmesi için dren yerleştirilmesi de gerekebiliyor. Drenler genellikle ertesi gün, cerrahi müdahale gerekmeksizin kolayca çıkarılıyor. Ameliyat genel anestezi altında yapılıyor. Ancak bazen hafif bir sedasyon ile lokal anestezi altında da gerçekleştirilebiliyor. Operasyon yaklaşık 1 ila 2 saat sürüyor.

Meme büyütme ameliyatı iki farklı şekilde yapılabilir; protezli meme büyütme ve memeye yağ enjeksiyonu ile protezsiz meme büyütme şeklindedir. Ancak meme büyütme için en kolay ve en çok tercih edilen yöntem meme protezi ile meme büyütmedir. Meme büyütme ameliyatında en önemli konulardan biri kişinin isteği ve vücut yapısına uygun silikon protezin seçimidir. Göğsün içine yerleştirilen protezlerin içi silikon ile dolu olduğu için protezlere halk arasında silikon denilebilir. Meme büyütmede kullanılacak protezlerin büyüklüğü, şekli ve yüzeyi muayene esnasında hasta ve doktorun ortak kararı ile meme büyütme ameliyatı öncesi seçilir. Eğer protez kullanılmasını istemeyen kişiler memeye yağ enjeksiyonu ile protezsiz meme büyütme yaptırabilirler.

Meme büyütme ameliyatı, silikon protezler veya kişinin kendi yağı kullanılarak yapılan cerrahi göğüs büyütme işlemidir. Her kadının hayalini dolgun ve hacimli göğüsler süsler. Genetik olarak küçük göğüslere sahip olan kadınlar bikini ve dekolte kıyafet giyerken utanır, kendilerini güvende hissetmezler. Estetik teknolojisinin de gelişmesi ile birlikte artık yaygın bir şekilde meme büyütme ameliyatı yapılabiliyor.

Meme büyütme ameliyatında küçük göğüsler dolgunlaştırılarak kişinin istediği boyutlara getirilir. Meme büyütme estetiğinde kullanılacak olan protezler ve yağ miktarı hastanın vücut ölçülerine ve doktorun önerilerine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Meme büyütme estetiği kalıcı bir işlemdir fakat estetik yaptırdıktan sonra dilerseniz silikonlar tekrar çıkartılabilir ve eski halinize geri dönebilirsiniz.

Meme Büyütme Ameliyatı Kimler İçin İdealdir?

Bir memenin diğerinden küçük olması, küçük boyutlu memelere sahip olunması, meme kanseri sonrası, meme büyütme ameliyatının uygulanacağı hastaların seçimi için en ideal kriterlerdir. Meme büyütme ameliyatı sonrası için doğru beklentilere sahip olmak açısından cerrahla iyi bir iletişim içinde olmak çok önemlidir.

Protezli Göğüs büyütme ameliyatı için dört farklı kesi açılabilir:

  • Kol altında
  • Göğsün altındaki katlanma çizgisinde
  • Meme ucunun etrafında
  • Göbek bölgesinde

Meme büyütme ameliyatı genel anestezi altında yapılır. Protez ile meme büyütme de farklı yerleştirme protez yerleştirme teknikleri memeni görünümüne göre seçilerek uygulanır. Protezler kas üstüne, kas altına ya da fasya altına konabilir. En çok tercih edilen yöntem kas altı ya da fasya altına konulmasıdır. İlk olarak göğüs kasları, bağ dokusundan ayrılır. Böylece kas altında protez için bir cep oluşturulur. Silikon protez, açılan bu göğüs cebine yerleştirilir veya meme protezi içine yerleştirilerek uygulanır. Göğüs büyütme ameliyatı kesi bölgesinde estetik dikiş atılarak tamamlanır.

Göğüs büyütme ameliyatında protezleriniz kasın üzerine mi veya altına mı yerleştirileceği sizin ve doktorunuzun ortak kararına bağlıdır. Kas altı protezleri daha doğal bir görünüm sağladığı için daha çok tercih ediliyor.

Meme Büyütme de Kas Altına Protez Yerleştirmenin Faydaları:

  • Kapsül kontraktürü riski daha az
  • Daha doğal bir görünüm sağlar
  • Deri yüzeyinde silikonları hissetmezsiniz

Meme Protezi Nasıl Seçilir?

Meme büyütme operasyonunda tercih edilecek protezlerin büyüklüğü hastanın boyuna, kilosuna ve tercihine bağlı olarak en doğru sonucu almak adına muayene edilerek seçilir. Protezlerin göğüste nereye yerleştirileceği konusunda, protezlerin uzun ve rahat süreli kullanımı, komplikasyonların minimumda tutulması için ön planda olması gereken hassas konulardan biridir. Meme büyütme ameliyatında meme protezi kas altına veya kas üzerine yerleştirebilir.

Protez çeşitleri meme büyütme ameliyatında anatomik ve yuvarlak şekilli protezlerden hangisinin kullanılması gerektiği yine meme dokusuna, göğüslerin ve vücudun genel yapısına bağlı olarak değişmektedir. Protezler damla ve yuvarlak şekillerde olabilir. Yuvarlak yapıda olan protezler göğüs dokusunun altına yayılarak memeleri büyük ve geniş gösterir. Bazı kadınların göğüslerin üst tarafı daha boş görülebilir, bu tip durumlarda yuvarlak protez tercih edilir.

Damla şeklindeki protezler, meme dokusu çok az olan kadınlarda tercih edilir. Anatomik olarak yaygın kullanımı ile damla protezler; göğüslerin üst kısmından alt kısmına doğru ilerlerken yumuşak bir açı yaratmak için idealdir. Meme büyütme ameliyatında doğal bir görüntü vermek için üst kısmı daha ince aşağıya doğru kademeli büyüyen damla şeklini alan bu protezler; küçük göğüslü kadınların daha doğal ve büyük göğüslere sahip olması için tercih edilir.

Kullanılan İmplantların Özellikleri Nelerdir?

Meme büyütme operasyonlarında kişinin kendi yağ dokusu ve kendi hücreleri kullanılabildiği gibi silikon ya da tuzlu su içeren implantlar da tercih edilebiliyor. Vücudun kendi dokusunun kullanıldığı ameliyatlarda, karnın iki yanında bulunan yağlı bölgeden liposuction yöntemiyle alınan yağlar, meme dokusuna naklediliyor. Bu yağ dokularının yeni yerlerinde kalıcı olabilmesi için çevresindeki damarlarla beslenmesi gerekiyor. Bu damarlanmayı oluşturmak için de yağ dokusu, hücrelerle birlikte naklediliyor.

İmplantlar ise silikon bir kılıf içeresinde bulunan tuzlu su veya yine silikon bir jelden meydana geliyor. Tuzlu su içeren implantlar “kılıf olarak” yerleştirildikten sonra, ameliyat sırasında içleri steril salin sıvı ile dolduruluyor.

Meme büyütme ameliyatının etkileri:

  • Daha büyük göğüslere sahip olacaksınız
  • Eşit olmayan meme görünümü eşitlenir
  • Göğüsleriniz, vücudunuza göre orantılanır
  • Memedeki sarkıklık giderilir
  • Özgüveniniz artar

Kadınlar Neden Meme Protez Estetiği Yaptırıyor?

Eğer küçük göğüsleriniz sizin özgüveninizi etkiliyor ve kendinizi ayna karşısında çekici hissetmiyorsanız meme büyütme ameliyatı yaptırabilirsiniz. Genetik olarak küçük olan memeleri doğal yöntemlerle büyütmek imkansızdır. Meme büyütme kremleri, meme büyütme egzersizleri memenizi kalıcı olarak büyütmez ve dolgunlaştırmaz. Daha dolgun göğüsler için en kalıcı ve güvenli seçenek meme büyütme estetiğidir.

Meme büyütme ameliyatı, doğum sonrası hacim kaybeden göğüsler ve asimetrik meme görünümü için de yapılabilir. Doğumdan sonra göğüsleriniz küçüldüyse ve meme ucuna doğru bollaşıyorsa meme büyütme estetiği göğüslerini toparlayabilir ve daha dolgun gösterebilirsiniz. Emzirme süreci sona erdikten sonra meme büyütme yaptırabilirsiniz.

Göğüs büyütme estetiği, kaza sonrası veya kanser sonrası yeniden meme şekillendirmek amacıyla da yapılıyor. Kanser tedavisi sonrası tekrar feminen hissetmek için meme estetiğinden destek alabilirsiniz.

Kadınların Meme büyütme Ameliyatı Yaptırmalarının Üç Ana Nedeni nedir?

1-Küçük Memeleri Büyütme – Bazı kadınlar genetik olarak küçük göğüslere sahip olurlar. Küçük göğüsler genellikle kadınları mutlu etmez ve özgüven sorunu yaşamalarına neden olur. Bu durumda meme büyütme estetiği ile daha dolgun ve hacimli göğüslere sahip olabilirsiniz.

2- Asimetrik ve Orantısız Göğüsleri Eşitlemek – Bir memenin diğerinden biraz daha büyük olması normaldir. Fakat bazı durumlarda iki göğüs arasında gözle görülecek derecede farklılık olabilir. Boyutu önemli ölçüde farklı olan göğüsleriniz varsa, meme büyütmede kullanılan farklı boyutlu protezler ile bu asimetri eşitlenebilir. Meme büyütme estetiği ile orantısız göğüsleriniz daha dolgun ve çekici görünür.

3- Sarkan Memeleri Dikleştirmek – Sarkan göğüsleri olan kişiler daha dolgun ve dik meme görünümünü hayal eder. Özellikle doğum sonrası, aşırı kilo alıp verme sonrası göğüslerde deformasyon olabilir. Sarkan göğüsleri daha dik göstermek için meme dikleştirme ve meme büyütme ameliyatını kombine edebilirsiniz. Böylece hem daha dolgun hem de kusursuz göğüslere sahip olursunuz. Meme büyütme ameliyatı tek başına sarkan memeyi tamamen dikleştirmez.

Meme Büyütme Ameliyatı Kimler İçin Uygundur?

Fiziksel Olarak Sağlıklıysanız – Meme büyütme ameliyatı fiziksel olarak sağlıklı kişilere önerilir. Eğer hamile, kanser, obez ve şeker hastalığı gibi ameliyat olmanıza engel olan faktörler varsa meme büyütme operasyonu sizin için uygun değildir.

Gerçekçi Beklentileriniz Varsa – Küçük memeye sahip olan özgüven sorunu yaşayabilirler. Meme büyütme ameliyatı olduktan sonra daha dolgun ve çekici göğüslere kavuşursunuz fakat bunun sizin özgüven sorununuzu azaltacağına emin olamayız. Bu nedenle meme protez ameliyatı ile ilgili gerçekçi hedefler belirlemelisiniz.

20 Yaşından Büyükseniz – Meme büyütme ameliyatı yaptırmak için meme gelişiminin tamamlanmış olması gerekir. Genç kızlar için bu süreç ortalama 20 yaşında tamamlanıyor. Meme gelişimi tamamlanmamış kişilere meme büyütme ameliyatı yapmak doğru olmayacaktır.

Göğüslerinizin Çok Küçük Olduğunu Düşünüyorsanız – Aynaya baktığınızda göğüsleriniz çok küçük görünüyor, giydikleriniz size yakışmıyorsa meme büyütme ameliyatı için uygun bir adaysınız demektir. Meme büyütme ile kıyafetlerinizin içinde daha dolgun ve çekici görüneceksiniz.

Göğüsleriniz Deforme Olduysa – Hamilelik ve aşırı kilo verme gibi durumlardan sonra göğüslerin içi boş ve hacimsiz görünebilir. Bu durumdan memnun olmayan ve daha dolgun göğüslere sahip olan kadınlar için göğüs büyütme estetiği uygundur.

Göğüslerinizin Şekilleri Eşit Değil İse – Genetik sebeplerden veya kaza, hastalık gibi faktörlerden dolayı göğüsleriniz birbirinden farklı olabilir. Eşit olmayan göğüsler için sutyen bulmak, bikini giymek çok zor olacaktır. Meme büyütme estetiği ile iki göğüs arasındaki fark eşitlenir.

Göğüs Büyütme Ameliyatında İz Kalır Mı?

Protezin nereden yerleştirildiğine bağlı olarak meme başının çevresinde ya da memenin alt kısmında bir iz kalacaktır. Göğüs büyütme ameliyatı için 4 farklı noktadan protez yerleştirilebilir; bu noktalar koltuk altı, meme başı çevresi, meme altı ve göbektir. Meme başı çevresinde yapılan kesi areola adı verilen kahverengi kısmın çevresinde oldukça küçük bir yara izi olarak iyileşmek ile birlikte teknik olarak süt kanallarının kesilmesi gerekebilir. Meme büyütme ameliyatında meme altı kesisinde ise meme bezine ve süt kanallarına hiçbir zarar gelmeden; meme altı oluğuna oturan minimal bir yara izi ile iyileşme gerçekleşir.

Göğüs büyütme ameliyatında koltuk altı girişinde meme üzerinde hiçbir kesi yapılmadan koltuk altından giriş yapılmaktadır. Yara izleri, meme ameliyatı sonrası erken dönemde hafif kızarık olarak görünüm alsa da zaman içinde giderek solmakta ve belirsiz hale gelmektedir. Bu kesiler meme bezinin ya da göğüs kasının altında bulunan düzlemlerde uygun büyüklükte bir cep hazırlanarak meme protezinin bu alana yerleştirilmesi içindir.

Meme Büyütme Ameliyatı İçin Uygun Musunuz?

Meme büyütme ameliyatı için uygun bir adayda aşağıdaki özelliklerden en az bir tanesi bulunmaktadır:

  • Göğüslerden biri diğerine göre gözle görülür derecede küçük veya büyükse
  • Göğüsler vücudun genel yapısına göre küçükse
  • Göğüsler hamilelik sonrası veya yaşa bağlı olarak küçüldü veya sarktıysa

Hasta yaşam konforunu artırmak, dilediği gibi giyinmek ve kendine daha çok güvenmek ister. Hastanın genel vücut yapısı, boyu ve kilosuna bakılarak seçilen protezin büyüklüğüne karar verilmelidir. Doğal olmayan bir görünüme yol açmamak için meme dokusu az olan çok büyük bir protez tercih edilmemelidir. Protezi seçerken mümkün olduğu kadar doğal sonuç almaya dikkat edilmelidir.

Meme büyütme operasyonunda protezler nereye yerleştirilir?

Meme şeklini süt kanalları ve süt bezlerini kapsayan yağ tabakası oluşturur. Göğse şeklini veren de bu yağ tabakasıdır. Memenin altında ise pektoral göğüs kası yer almaktadır. Meme büyütmede protez kas altına ya da üstüne yerleştirilebilir. Her iki tekniğin de kendine göre avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Gerekli meme dokusu oluşmayan kişilerde genellikle protezin kas altına koyulması çok daha güzel sonuç verir. Bu teknik göğüslere daha doğal bir görünüm sağlamaktadır. Ancak kas altına yerleştirilen protezler zaman içinde kas hareketlerinden dolayı yer değiştirilmektedir. Kas üstüne yerleştirilen protezlerin sertleşmesi, dalgalı ve daha yapay bir görüntüye neden olması ihtimali olmakla birlikte, meme büyütme tekniği olarak daha kolaydır ve yeterli meme dokusu olan hastalar için idealdir.

Meme Büyütme Ameliyatından Sonra Bebeğimi Emzirebilir Miyim?

Meme büyütme ameliyatı olmadan önce bebeğini emzirebilen anneler, ameliyat olduktan sonrada emzirebilirler. Operasyon öncesinde bebeklerini emziremeyen kişiler sonrasında da emziremezler. Protezler meme dokusunun altına yerleştirildiğinden memenin süt kanalları ile herhangi bir ilgisi yoktur ve süt kanallarına zarar vermez. Yani protezlerin bebek emzirmeyle doğrudan bir ilişkisi saptanmamıştır.

Protez Kullanmadan Meme Büyütmek Mümkün Mü?

Memeye yağ enjeksiyonu evet, mümkün. Hastanın kendi yağlarının Vaser Liposuction yöntemi ile alınarak yağ enjeksiyonu ile meme bölgesine aktarabiliyoruz. Meme büyütme de yağ enjeksiyonu silikon kadar kalıcı bir uygulama olmayabilir. Yağların bir kısmı enjeksiyon sonrası eriyebilir veya kilo alıp verme ile kalıcılığı değişkenlik gösterir. Yağ enjeksiyonunun kalıcılığı için birkaç senede bir işlemi yenilemeniz gerekebilir.

Eşit Olmayan Göğüsler İçin Tek Taraflı Silikon Takılabilir Mi?

Memeleriniz eşit değilse, farklı boyutlardaki protezler kullanılarak göğüsleriniz eşit büyüklüğe getirilebilir. Bu gibi durumlarda iki memeye de silikon takılabilir fakat göğüslerin eşitsizliği dikkate alınarak farklı boyutlarda silikonlar tercih edilir.

Meme Büyütme Ameliyatı Sonrasında İyileşme Süreci Nasıldır?

Meme büyütme operasyonu sonrası bir gün hastanede kalmanız gerekir. İkinci gün hastaneden çıkabilirsiniz. İlk hafta evinizde dinlenmeniz önerilir. Ameliyattan sonra sporcu sutyeni giymeniz önerilir. Ameliyatın üçüncü gününden itibaren göğüs çevrenizdeki ödem ve morluklar kaybolmaya başlar. Meme büyütme ameliyatından iki hafta sonra bandajlarınız açılır. Ameliyattan sonra bir ay boyunca önerilen korseli sutyeni giymeye devam etmelisiniz. Göğüslerinizin tam şeklini alması ve doğal görünmesi için 6 aya ihtiyacınız vardır.

Silikon Protezler Belirli Bir Zaman Sonra Çıkarılabilir Mi?

Meme büyütme ameliyatında kullanılan protezlerinin ömrü 15-20 yıl olarak bilinir fakat biz ömür boyu garantili protezler kullanıyoruz. Fakat protezlerden memnun kalmaz ya da boyutunu değiştirmek ve çıkartmak isterseniz cerrahi müdahale ile protezler çıkarılabilir.

Meme Büyütme Ameliyatına Dair Bilmeniz Gerekenler

Meme ameliyatı ortalama 1-1,5 saat süren bir işlemdir. İyileşme dönemi 2 haftadır. İlk günden itibaren, normal ev hayatı yaşanır ve 2. haftadan sonra kişi tam anlamıyla normal hayatına döner. Sonuçlar doğal yaşlanma süreçleri dışında hayat boyu kalıcıdır. Büyüklük istenen şekilde uygulanmakta ve yerleşimi de ameliyatta kontrol edilmektedir. Meme protezlerinde, yüksek kalitede bir ameliyat sürecine sahip olmanın temeli, istenilen ölçüsü doğal görünümü ile doğru bir sonuç almaktır. Sonuç olarak meme küçüklüğü sorunu olan bir kadında meme protezi hızlı, güzel ve iz bırakmayan, güzellik veren bir yöntemdir.

Ameliyat Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Meme büyütme ameliyatı öncesinde, istenen büyüklük, beklenen his ve görünüm hakkındaki tercihler konusunda hasta ve cerrah detaylıca görüşür. Cerrahınız meme yapınızı inceleyecek, düz, dokulu, yuvarlak veya gözyaşı damlası şeklinde, tuzlu su ya da silikon jel içeren farklı tipteki implantları veya sizin için uygun olan cerrahi teknik seçeneklerini anlatır.

Ameliyattan önce kullananlar için sigaranın bırakılması önemlidir. Çünkü sigara kullanımı yara dokusunun iyileşmesini de yavaşlatıyor. Ayrıca hastanın kullandığı tüm ilaçları belirtmesi gerekiyor. Zira hekiminiz kan sulandırıcı ya da ağrı kesici gibi ilaçlar varsa ameliyattan önce bunları bırakmanızı isteyebiliyor. Ameliyat önceki gün, gece 12’den sonra bir şey yiyip içmemek, genel anestezi sırasında oluşabilecek komplikasyonları önlemek açısından önemli. Cerrahın kullanacağı silikon implantların hasta tarafından markası ve menşeinin bilinmesi, uluslararası medikal standartlara uygun implantların kullanıldığına dikkat edilmesi, daha yaşanabilecek sorunların önüne geçilmesi açısından önem taşıyor.

Ameliyattan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Meme büyütme ameliyatı sonrası yaklaşık bir hafta araba kullanılması tavsiye edilmiyor. Birkaç hafta sonrasında kadar ağrı ve şişlik veya morarma gözlenebiliyor. Yara izleri zamanla soluyor ama çok hafif, belli belirsiz bir iz kalabiliyor. İyileşme döneminde ekstra destek sağlamak ve implantların konumlandırılmasını korumak için bir sıkıştırma bandajı veya spor sutyeni kullanmak gerekiyor. Cerrah, en uygun olanı tavsiye edecektir. Ağrı kontrolü de ağrı kesici ilaçlar ile kolayca sağlanabiliyor.

Aktif bir şekilde çalışmayı gerektiren fiziksel efor açısından zorlayıcı bir iş olmadığı sürece birkaç hafta içinde iş hayatına dönüş mümkün oluyor. Ancak en az iki hafta boyunca nabız ve tansiyon yükselten yorucu aktivitelerden kaçınılmalı. İyileşme sürecinde göğüsler fiziksel temasa veya sarsıntı yaratan hareketlere duyarlı olabiliyor. Göğüslerde sıcaklık, kızarıklık ya da hastada ani bir ateşlenme, cerrahi enfeksiyon işareti olabileceğinden, acilen hekime başvurulması çok önemli. Aynı şekilde nefes darlığı veya göğüs ağrısı durumunda da hemen cerraha başvurulmalıdır.

Meme büyütme ameliyatı kadın vücudunda estetik görünümü tamamlayan göğüs büyütme estetiğidir. Meme görünümünden memnun olmayan kadınlar kendilerini her alanda kısıtlar ve bu kısıtlamalarından dolayı günlük rutin hayatlarında bile rahat davranmazlar. Meme büyütme ameliyatı, olduğundan daha dolgun ve estetik görünen göğüslere ulaşmak isteyen kadınların hayallerine ulaşmaları için sunulmuş bir hizmettir. Dolgun büyük memeler kadınların daha estetik, feminen ve çekici hissetmesini sağlar.

Bunu sağlamak için 2 teknik kullanılır; Protezli ve protezsiz (memeye yağ enjeksiyonu) ile meme büyütme.

Meme Büyütme ameliyatı ile İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

İnternette karşımıza meme silikonları ve meme estetiği ile yanlış haberler çıkabiliyor. İnternette meme büyütme estetiğiyle ilgili çıkan yanlış bilgileri sizi endişelendirmesin. Mutlaka uzman bir doktorla duyduğunuz bilgileri kontrol etmelisiniz.

YANLIŞ: Meme Büyütme Estetiği Kalıcı Değildir.
DOĞRU: Meme Büyütme Estetiği Kalıcıdır!

Meme büyütme ameliyatı cerrahi bir işlemdir. Protez ile meme büyütmeden sonra göğüsleriniz kalıcı olarak büyür. Göğüs altına yerleştirilen silikon protezler küçülmez veya erimez. Eğer yağ enjeksiyonu ile meme büyütme yaptırdıysanız, meme büyütmeden sonra yağlarınızın %40’ının erimesi normaldir. Meme büyütme için tekrar ihtiyaç duyarsanız yeniden yağ enjeksiyonu yaptırabilirsiniz.

YANLIŞ: İzsiz Meme Büyütme Estetiği Mümkün.
DOĞRU: Meme Büyütme Estetiğinde Minimal Kesi İzi Olur.

Bunun için hem doğru hem yanlış diyebiliriz. Silikon protez ile yapılan meme estetiğinde göğüs çevresinde kesi açılır. Koltuk altı, göğüs altı, meme ucu veya göbek bölgesinden kesi açılarak protez yerleştirilir. Protezle yapılan meme büyütmede ufak ameliyat izi kalır. Eğer ameliyat izini sildirmek isterseniz Fraxel Dual yaptırabilirsiniz.
Yağ enjeksiyonu ile meme büyütme yaptırırsanız göğsünüzde iz kalmaz. Minik iğne ucuyla yağ transferi sağlanır ve dikiş atılmaz.

YANLIŞ: Meme büyütme Sahte Bir Görünüm Sağlar.
DOĞRU: Meme büyütme ameliyatı sonrası Doğru Uygulamada Gerçeğinden Ayırt Edilemez.

Meme büyütmeden sonra sahte ve yapay bir görünüm oluşmasından endişe edilir fakat bu endişe yersizdir. Vücut yapınıza uygun silikon tercih ederseniz ve uzman bir hekim tarafından göğüs büyütme ameliyatınız yapılırsa sahte bir görünüm oluşmaz. Eğer doğal görünen meme büyütme ameliyatı istiyorsanız, silikon protez ameliyatı ile birlikte yağ enjeksiyonu işlemini kombine edebiliriz.

YANLIŞ: Meme büyütmeden Sonra Emziremezsin, Süt Bezleri Zarar Görür.
DOĞRU: Meme Büyütme de Süt Kanallarına Dokunulmaz ve Emzirebilirsiniz.

Meme büyütme ameliyatı yaptıranların aklından ‘ya emziremezsem?’ korkusu geçiyor. Göğüs büyütme ameliyatında süt kanallarına dokunulmaz. Meme büyütme ameliyatı öncesi doktorunuzla görüşürken mutlaka emzirmek istediğinizi söyleyin. Göğüs büyütme ameliyatını süt kanallarına dokunmadan yapmak mümkün.

Meme Silikon (Protez) Çeşitleri

Meme büyütmede kullanılan FDA onaylı birden fazla silikon seçeneği vardır. Meme protezleri büyüklüğüne, silikon yüzeyine, şekline ve içeriğine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Size en uygun silikon tipini belirlemek için mutlaka uzman hekiminizin görüşünü almalısınız.

Meme Protez İçeriği: Silikon implantlar vs. Serum Fizyolojikli implantlar

Meme protezleri içerik olarak silikon ve serum fizyolojik içerikli protezler diye ikiye ayrılıyor. Günümüzde daha güvenli ve kalıcı olduğu için meme büyütmede silikon içerikli protezler daha çok tercih edilir.

İmplant Dokusu: Pürüzsüz vs. Pürtüklü Protez

Silikon yüzeyleri düz ve tırtıklı olarak iki gruba ayrılır. Düz silikon ile pürtüklü silikon arasında dışarıdan bakıldığında belirgin bir fark olmaz ve meme büyütme ameliyat sonucunu etkilemez. Pürtüklü silikonlar daha az kapsül yaptığı için günümüzde daha çok kullanılıyor. Dokulu yani pürtüklü silikonlar, diğerlerine göre daha az kayma ve dönme sorunu yaratırlar.

Protez Şekli: Yuvarlak Protez vs. Damla Protez

Meme Büyütme de Yuvarlak mı Damla Silikon mu?

Protez meme büyütmede kullanılan protezler şekil yönünden iki farklı gruba ayrılır; Yuvarlak ve damla şeklindeki protezler. Yuvarlak göğüs protezi yatay ve dikey olarak birbirine eşittir. Yani tam olarak yuvarlaktır. Yuvarlak silikonlar göğsün üst tarafını da doldurduğu için özellikle dekolte giymeyi seven kadınlar tarafından tercih ediliyor. Bir diğer seçenek ise damla şeklindeki silikonlardır. Damla silikonların alt tarafı, üst tarafına göre daha yoğundur. Bu nedenle doğal meme şeklini anımsatır. Eğer göğüslerinizde doğal ve anatomik olarak kendi memenize benzeyecek bir görünüm arıyorsanız meme büyütmede damla protezleri tercih edebilirsiniz.

Yuvarlak Silikon Avantajları

  • Göğüsleri daha dolgun gösterir
  • Hafif dereceli sarkmaları toplar
  • Şekil bozukluğu yapmaz, uzun yıllar boyunca dolgun görünümü korur

Damla Silikon Avantajları

  • Anatomik olarak daha doğal görünür
  • Yuvarlak memeye göre daha sert olur
  • Sarkma yapmaz

Meme büyütmede seçilen protezin büyüklüğü, kişinin omuz genişliği, meme kapasitesi, kilosu, boyu ve talebine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Kaç cc meme protezi seçileceğine doktorunuz ile birlikte karar vermelisiniz.

İdeal Göğüs Ölçüsü Nedir?

Meme protez seçimi yaptıktan sonra sıra geldi göğüs büyüklüğüne karar vermeye… 90’lı yıllarda Pamela Anderson gibi büyük ve ekstra çekici göğüsler çok popülerken günümüzde hastalar daha doğal meme silikonlarını tercih ediyor.

Meme büyütme de kullanılan implantları seçerken sutyen ölçüsü gibi A, B, C ve D gibi kalıplar kullanılmaz. Bunun yerine cc yani santimetre küp ölçüsünü kullanıyoruz. Bu terim, meme silikonunun kapasitesini gösteriyor. Meme protezleri ortalama olarak 120 cc ila 850 cc arasındadır.

İdeal meme ölçüsü, hastanın vücut orantısına göre değişkenlik gösterebilir. Minyon kişilerde daha küçük göğüsler doğal görünürken, daha yapılı kişilerde ise büyük göğüsler doğal görünebilir.

Meme ölçüsü seçiminde kişinin meme büyüklüğü çok önemlidir. İdeal protez seçimi için;

  • Juguler nokta ile meme başının arası,
  • Köprücük kemiğinin orta noktası ile meme başının arası,
  • Meme başı ile meme altı kıvrımının arası,
  • Memenin alt üst çapı ölçülmelidir.

Meme büyütme ameliyatı öncesinde yapılan bu ölçümler, hastanın protez cebinin çapını bizlere gösterir. Örneğin hastanın cep çapı 10 cm ise, bu hastaya 10’dan daha yüksek çapı olan silikon protez yerleştirmemiz doğal görünmez. Ortaya yapay bir görünüm çıkabilir. Ayrıca, vücut orantısına göre büyük protez yerleştirmek, meme büyütme ameliyatı sonrasında kapsül kontraktürü oluşmasına yol açar.

Meme büyütmede Kapsül Kontraktürü Nedir?

Kapsül kontraktürü, silikon kullanılan meme büyütme ameliyatından sonra, protezin etrafında normalden fazla sertleşen ve ağrı yapan bir kapsülün oluşmasıdır. Aslında her protezli meme büyütme estetiğinden sonra silikonun etrafında kapsül oluşur, bu normaldir. Fakat bazı hastalarda oluşan kapsül memede şekil bozukluğuna neden olur ve ağrı yapar. Meme büyütme ameliyatı sonrası ileri dereceli kapsül oluşma oranı %1 – 2’dir. Uzman hekimler tarafından meme büyütme ameliyatı olduğunuzda meme kapsülü oluşma riski daha az olacaktır.

Genellikle kapsül oluşumu meme büyütme ameliyatından sonraki ilk 3 – 12 ay arasında çıkar. Meme silikonu sonrasında ortaya çıkan kapsüller dört gruba ayrılır.

Derecedeki kapsüller normal görünümlü olur ve yumuşak dokudadır. Meme ölçüsünde ve silikon şeklinde değişiklik olmaz. Bu kapsüllerin alınmasına gerek yoktur, meme için zararlı değildir. Derecedeki kapsüllerde ise hafif sertlik görülür. Meme şekli ve silikon şekli normaldir, ağrı olmaz. Bu kapsüllerin ameliyat ile alınmasına gerek görülmez.

Derecedeki kapsüller meme sertleşmesine yol açar. Memede hafif şekil bozukluğu da yaratabilir. Doktor gözetiminde takip edilmesi önerilir. Genellikle bu kapsüller ameliyat ile alınmalıdır. Derecedeki kapsüller göğüslerde aşırı sertlik ve ağrıya sebep olur. Dışarıdan bakıldığında meme görünümünde farklılık oluşur. Bu durumda meme protezi ve kapsül ameliyatla alınmalıdır.

Meme büyütmede istenen Sutyen Bedenleri

Sutyen ölçüsü kadınların en çok karıştırdığı konulardan biri. Göğüs ölçüsü ve sutyen ölçüsü birbirinden farklıdır. Günümüzde sutyenler A, B, C ve D ölçülerine göre üretiliyor. Peki, doğru sutyen ölçüsünü nasıl bulacağınızı biliyor musunuz?

Doğru sutyen ölçüsü için önce sırtınızı ölçmelisiniz. Sırt ölçünüz 80, 85 veya 90 cm olabilir. Bu sutyen ölçüsündeki rakamı ifade eder. Sutyen ölçüsünde A, B gibi harfleri belirlemek için göğsünüzü ölçmelisiniz. Bunun için meme başınızdan sırtınıza kadar olan Sutyen bölgeyi ölçün. Daha sonra memenin altında kalan katlanma çizgisinden başlayarak sırtınızı ölçün. Daha sonra bu iki rakamı birbirinden çıkararak göğüs büyüklüğünü bulun. Aşağıdaki tablodan bulduğunuz rakamın hangi harfe denk geldiğini öğrenin. Örneğin, iki ölçüm arasındaki fark 19 ise, sutyen ölçünüz D cup demektir. Göğüs büyütme ameliyatı öncesi istediğiniz sutyen ölçüsünü belirlemeniz önemlidir. Meme büyütme ameliyatı sonrasında hayal kırıklığına uğramamak, çok büyük olmuş ya da küçük olmuş dememek için doğru sutyen ölçüsünü belirlemek ve karar vermek önemlidir.

Meme Büyütme Ameliyatı Sonrası Emzirme

Meme büyütme ameliyatını düşünen kadınlar, ameliyat sonrası emzirip emziremeyeceğini merak ediyorlar. Meme büyütme ameliyat öncesinde bebeğini emzirdiği bilinen hastalar, meme büyütme ameliyat sonrasında da bebeklerini emzirebilirler. Göğüs büyütme ameliyat öncesinde bebeğini emziremediği bilinen hastalar ameliyat sonrasında da bebeklerini emziremez. Protezler meme dokusunun altına yerleştirildiğinden memenin süt kanalları ile herhangi bir ilgisi yoktur ve süt kanallarına zarar vermez. Yani meme büyütme protezlerin bebek emzirmeyle doğrudan bir ilişkisi saptanmamıştır.

Meme Büyütme Ameliyatı için Yurtdışı Hastalarına Öneriler

Avustralya’da, Amerika’da ve Avrupa’da sağlık ve cerrahi maliyetlerinin artmasıyla birlikte giderek artan sayıda Türkiye’ye sağlık turizmi gelişiyor. Yurt dışından gelen hastalar, ihtiyacı olan estetik ameliyatları olduktan sonra güvenli bir şekilde ülkelerine dönebiliyorlar.

Yurt dışından gelen hastalarımız hem ekonomik maliyeti düşürmek hem de zamandan tasarruf etmek için kombine ameliyat olmayı tercih ediyorlar. Meme büyütme ameliyatı ile burun estetiği gibi farklı ameliyatları birleştirerek tek ameliyat ile iki farklı sonuç elde edebilirsiniz.

Yurt dışında ameliyat olduktan sonra ülkenize dönmeden önce mutlaka hekiminizin onayını alın. Çok hızlı bir sürede ülkenize dönmek, uzun saatler uçmak ameliyat kesilerinize iyi gelmeyebilir. Bu nedenle hastalara ortalama bir hafta boyunca Türkiye’de dinlenmeleri, daha sonra ülkelerine gitmeleri gerektiği önerilmektedir. Meme büyütme ameliyatından bir hafta sonra uçak seyahati rahatlıkla yapabilirsiniz.

Meme Büyütme Ameliyatından Sonra Ne Zaman Araç Kullanabilirim?

Meme büyütme de kullanılan anestezi nedeniyle ameliyattan sonraki ilk 24 saat araba kullanmanıza izin verilmez. Hızlı iyileşme tekniği ile hastalar ameliyattan 24-48 saat sonra araba kullanmaya başlayabilirler.

Direksiyonu çevirmek ve arabayı güvenli bir şekilde kullanmak için kollarınızı ve üst vücudunuzu yeterince iyi kullanabileceğinizi hissettiğinizde araba kullanmaya başlamalısınız. Genellikle hastalarımız ameliyattan sonraki birkaç gün içinde araba kullanmaya başlayabiliyor.

Meme Büyütme Ameliyatından Sonra Ne Zaman İşe Başlayabilirim?

Meme estetiğinden sonra bazı hastalarımız iki gün içinde işine dönebiliyorlar. Özellikle masa başında çalışan, çok fazla yorulmayan kişiler ameliyattan sonraki ilk 2-3 gün içinde yavaş yavaş çalışmaya başlayabilirler. Genellikle hastalarımızın ameliyattan sonraki ilk 5 günü dinlenerek geçirmelerini tavsiye ediyoruz. Ameliyattan 5 gün sonra işe geri dönmeye hazır olacaksınız.

Meme Büyütme Ameliyatından Sonra Ne Zaman Egzersiz Yapabilirim?

Ameliyattan sonraki gün hafif hafif yürümeye başlayabilirsiniz. Ameliyat sonrası yürümek kan pıhtılaşma riskini azalttığı için sizin için çok yararlı olacak. Ameliyattan sonra hastaların birkaç saatte bir 5-10 dakika arasında yürümesini öneriyoruz.

Eski egzersiz rutininize dönmek için 5-6 hafta beklemelisiniz. Ameliyattan bir ay sonra hastalarımız kendini daha iyi hissediyor. Göğüs büyütme ameliyatı sonrasında eğer ağrınız yoksa kollarınızı yormayacak egzersizlerle spor yapmaya başlayabilirsiniz.

Meme Büyütme Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresini 10 Adımda Hızlandırın!

1- Ameliyat bölgesine buz uygulayın

2- İlk hafta dinlenin

3- Sporcu sutyeni kullanın

4- Tempolu yürüyüş yapın

5- Bol sıvı tüketin

6- İyileşme döneminde sigara ve alkol kullanmayın

7- Doktorunuzun önerdiği masajları her gün yapın

8- İlk 3 ay yüzüstü yatmayın

9- Dengeli beslenin

10- Düzenli kontrollerinize gidin

Meme Büyütme Fiyatı Hakkında Bilgi Alabilir Miyim?

Meme büyütme ameliyat fiyatları birkaç kritere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Meme büyütme ameliyat fiyatını en çok etkileyen meme büyütmede kullanılan protezin markası ve modelidir. Markasına karar verdikten sonra meme büyütme fiyatını etkileyen diğer faktörler de meme büyütme ameliyatının yapıldığı hastane ve ameliyatı yapan doktorun tecrübesidir.

Meme Büyütme Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Meme büyütme ameliyatında meme dokusuna yerleştirilen meme silikonları kullanılmaktadır. Meme silikonlarında iki seçenek bulunmaktadır; içi silikon jel ile dolu olanlar ve içi serum fizyolojik ile dolu olanlar mevcuttur. Bu iki tip meme protezinde de dış yüzey silikondan oluşmaktadır. Kişinin vücut yapısı ve tercihi göz önünde bulundurularak kendisine en uygun protez tercih edilmektedir. Meme protezlerinde damla protez ve yuvarlak protez olarak iki seçenek mevcuttur. Vücut postürüne en uygun protez tercih edilmelidir. Protezlerin dış yüzeyleri düz ya da pütürlü olabilmektedir. Size uygun protezin hangisi olacağı ilk muayeneden sonra sizinle paylaşılır.

Meme büyütme operasyonunda meme protezi hastanın vücudundaki üç farklı bölümden yapılabilmektedir. Meme altından, meme başı çevresinden ya da koltuk altından yapılacak kesiyle meme protez rahatlıkla yerleştirilebilmektedir. Meme büyütme operasyonunda bu üç teknikten hangisinin kullanılacağına, hastanın fiziksel yapısı ve takılması düşünülen protezin büyüklüğüne göre değiştiği göz önünde bulundurulmalı, buna doktor karar vermeli ve hastayla paylaşmalıdır. Meme büyütme ameliyatları yaklaşık olarak 1,5 ile 2 saat arasında sürmekte ve genel anestezi altında gerçekleştirilmektedir.

Ameliyatta kullanılacak yöntem en az bozulma oluşturacak şekilde yapılmış olsa da meme ayası dediğimiz bölgede izler kalabilir. İzlerin görünürlüğü zamanla ve iyileşme süresiyle doğru oranda ilerlemektedir. Operasyondan sonraki süreçte yaklaşık 1,5 ay boyunca doktorun tavsiye ettiği sporcu sutyenini kullanmak iyileşme sürecinizin hızlanmasına da yardımcı olmaktadır. Sporcu sutyeniyle, protez takılan memenin deformasyonu engellenmiş olur. Operasyondan 1,5 ay sonra memelerdeki ödemler iner ve meme dolgun ve diri görünümüyle sizi memnun edecek doğal haline kavuşur.

Meme Estetiğinden Sonra Emzirebilir Miyim?

Doğum sonrasında meme içi dokusunun esnekliğini kaybetmesi ve gevşemesi ile beraber kadınlarda meme estetiği yaptırma isteğinin daha fazlalaştığını görmekteyiz. Günümüzde son teknolojilerle beraber silikon protezlerle memeler büyütülmekte, doku kaybı bu şekilde tamamlanabilmektedir. Uygulanan meme protezlerinde ve yapılan meme operasyonlarının hiçbirisinde süt kanallarına dokunulmamaktadır. Meme estetiği operasyonlarından sonra bebeğinizi güvenle emzirebilirsiniz.

Meme büyütme ameliyatı (Augmentation mammaplasty) daha dolgun görünümlü göğüslere sahip olmak, hamilelik sonrası bozulan göğüs yapısını düzeltmek, kilo kaybı ardından meme boyutunda oluşan küçülmeyi gidermek amacı ile protez kullanılarak yapılan bir işlemdir.

Göğüslerinizin dolgunluğunu arttırmak, genel görüntünüzün daha dengeli ve orantılı hale kavuşması ve kendinize güveninizin artması açısından meme estetiği operasyonları oldukça tercih edilen estetik operasyonlarındandır.

Eğer fiziksel olarak sağlıklıysanız, gerçekçi beklentilere sahipseniz, göğüsleriniz gelişimini bütünüyle tamamladıysa, göğüsleriniz çok küçük olduğu düşüncesi ile rahatsız oluyorsanız, hamilelik, kilo kaybı ya da yaşlanma sebepleri yüzünden göğüslerinizin hacim ve şeklini kaybetmiş olmasından rahatsızlık duyuyorsanız, göğüsleriniz büyüklük ve biçim bakımından değişikliğe uğradıysa ve göğüslerden biri ya da her ikisi de normal gelişimini tamamlayamadıysa meme büyütme ameliyatı sizin için uygun bir seçenek olabilir. İşleminizin başarısı ve güvenirliği büyük ölçüde konsültasyonunuz sırasında sizin isteklerinizi açık biçimde belirtmenize ve önyargısız yaklaşımınıza bağlıdır.

Meme büyütme ameliyatınızın sonuçları uzun ömürlü olacaktır. Bikini, mayo gibi deniz giysileri ile diğer bazı kıyafetleri daha rahatlıkla giyeceksiniz. Bu operasyonu geçirmiş birçok diğer kadın gibi sizin de kendinize duyduğunuz güvende artış olabilir.

Ameliyat Bölgesinde Kesi Hangi Bölgeden Açılır?

Ameliyat izlerinin gözle görülür olmaması için kesiler vücutta gizli kalacak alanlardan açılır. İstediğiniz sonucu almanız için sizin için en uygun kesi seçeneğini estetik cerrahınız sizinle görüşecektir.

Kesi seçenekleri aşağıdakileri içerir:

  • Meme alt kenar çizgisinden açılan kesi
  • Koltuk altından açılan kesi
  • Meme başı alt kenarından açılan kesi
  • Kesi açıldıktan sonra meme protezi açılan cebe iki biçimde yerleştirilir:

Göğüs Kası Altına (Kas altına yerleştirme)

Direkt olarak göğüs kası üzerinde bulunan göğüs dokusu üzerine yerleştirme (Kas üstüne yerleştirme)
Meme protezini yerleştirme yöntemi kullanılan protezin türüne, arzu edilen büyüklüğe, vücut tipinize ve estetik cerrahınızın konu ile ilgili tavsiyelerine bağlı olacaktır. Kesiler dikiş atılarak, cilt yapıştırıcıları ya da ameliyat bandı kullanılarak kapatılacaktır. Zamanla kesilerin izleri yok olacaktır.

Meme Protezi Seçimi Nasıl Yapılır?

Meme Protez türü yalnızca sizin istediğiniz büyüklüğe göre değil aynı zamanda vücudunuzun anatomisine, deri elastikiyetinize ve vücut tipinize göre belirlenecektir.

Sonuçları Hemen Görülür Mü?

Göğüs büyütme ameliyatının sonuçları hemen görülür. Zamanla cerrahi müdahale sonrası şişlikler azalacak ve ameliyat izleri de yok olacaktır. Siz iyileştikçe ve daha dolgun göğüslere kavuşma amacınıza da ulaşmış olarak yeni görüntünüze dair tatmin duygunuz gitgide artacaktır. Meme protezleri göğüs sağlığını tehlikeye atmaz. Institute of Medicine gibi bağımsız gruplarca yapılmış detaylı bilimsel araştırmalar meme protezleri ile diğer sistematik hastalıklar arasında kanıtlanmış hiçbir ilişki bulmamışlardır. Meme büyütme işleminde kullanılan silikona bağlı meme kanseri geliştiğini gösteren herhangi bir kanıt bulunamadığı gibi son yapılan çalışmalarda meme protezi olan bayanlarda meme kanserinin, meme protezi olmayanlara kıyasla yaklaşık %30 daha az görüldüğü ortaya konulmuştur.

Meme Protezinin Hamileliğe ve Süt Vermeye Etkisi Var Mıdır?

Meme protezlerinin (özellikle kas altına konulduğunda), süt verme işlevi ve hamilelik üzerine negatif etkileri söz konusu değildir.

Meme Büyütme Ameliyatlarında İyileşme Süreci Nedir?

2 ila 4 saat arasında sürebilecek bir ameliyat sonrası iyileşme sürecinden sonra ve hareketlerinize dikkat edeceğinizi birkaç günün ardından birkaç hafta boyunca ağrı çekmeniz ve şişlikler yaşanması olasıdır.

Ameliyat sonrasındaki ilk haftada kollarınızı kullanmayı sınırlandırmanız gerekir, ağır kaldırmamanız gerekir, ameliyat sonrası ilk haftada araba kullanmamalısınız, kollarınızın hareketini iyileşmeniz ilerledikçe yavaş yavaş arttırabilirsiniz.

Ameliyattan sonraki ilk 4 ila 6 haftada kuvvetli egzersizlerden sakınmalısınız. Normal hareket ve egzersizlerinize başlamadan önce doktorunuza danışmalısınız.

İkinci olarak Redüksiyon Mamoplasti, diğer bir adıyla Meme Küçültme operasyonudur. Redüksiyon Mamoplasti, gelişimsel nedenlerden dolayı ya da kilo alımına bağlı olarak büyüyen memelere uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra meme dokusundaki çeşitli tümörler de meme büyüklüğüne sebep olabilmektedir. Vücuda uyumlu olmayan aşırı büyük göğüsler kadınlarda postur bozukluğuna, boyun ve sırt ağrılarına yol açmaktadır. Meme Küçültme ameliyatıyla meme dokusundaki yapı fazla yağ dokusu alınarak küçültülmekte ve hastanın daha hafif, sağlıklı, estetik olarak düzgün duran bir vücuda sahip olması sağlanmaktadır.

Meme Küçültme Operasyonu Nasıl Yapılır?

Göğüsleri vücuduna oranla daha büyük olan hastalar çoğunlukla sırt ağrısı, omuz ağrısı, nefes darlığı ve postür bozukluğu gibi problemlerden şikayetçi olmaktadırlar. Vücut yapısıyla orantısız büyüklükte olan göğüslere, görünümü düzeltmek ve küçültmek amacıyla meme küçültme operasyonu uygulanır. Meme küçültme operasyonları ile hastada oluşan sağlık problemlerinin giderilmesi amaçlanırken aynı zamanda hastanın yaşadığı estetik kaygı da giderilmiş olur. Bütün cerrahi ameliyatlarda olduğu gibi meme küçültme operasyonlarında hekim tercihi çok büyük önem taşımaktadır.

Meme küçültme operasyonları ortalama 2 ile 2,5 saat içinde ve genel anestezi ile tamamlanmaktadır. Meme küçültme operasyonunda fazla meme dokusu ve üzerindeki deri çıkarılarak kişinin vücut ölçülerine göre şekillendirilir. Yine aynı şekilde meme başı da küçültülen memeye göre tekrar düzenlenir ve durması gereken yere taşınır. Kişinin meme başı ve çevresinden meme altına doğru inen 5-6 cm.’lik ‘vertikal’ yani ‘dikine tek çizgi’ adı verilir. Meme küçültme operasyonunda yaptığımız vertikal çizgi en küçük ve en az şekilde tamamlanmaktadır. Tek memeden 1000 gram doku ile deri çıkarılabilecek ameliyatlarda bahsi geçen vertikal çizgi uygulaması tercih edilmektedir. Eğer tek memedeki doku ve deri fazlalığı 100 gram ve üzerinde ise vertikal çizgi ters T şeklinde olur ve bu iz memenin alt kıvrımına denk geldiği için belirgin şekilde görülmez. Operasyondan 12-15 gün sonra dikişler alınmaktadır.

Meme Küçültme Ameliyatı

Meme küçültme ameliyatı göğüslerinin büyüklüğünden memnun olmayan kadınların tercih ettiği göğüs küçültme estetiğidir. Her kadının hayali kusursuz, dik ve estetik göğüslere sahip olmaktır. Doğum süreci, sık sık kilo alıp vermek ve genetik faktörlerden dolayı ergenlikle beraber oluşan büyük göğüslerin sarkması sonucu ortaya çıkan özgüven problemleri kadınların kâbusu haline gelir. İleri derecede meme büyüklüğü ve ağırlığına bağlı olarak vücudun öne doğru eğilmesi, sırt ve omurga ağrıları, kemik deformasyonları, meme altında gelişen pişik veya yaralar, boya ve kiloya uygun giysi bulamama gibi durumlar nedeni ile meme küçültme ameliyatı tercih edilir. Büyük meme dokusunu küçültmek ancak cerrahi operasyon ile mümkündür.

Meme dokusunun, gelişimi sırasında veya sonradan büyümesi (şişmanlık ve hamilelik), sadece estetik değil birçok medikal problemlere de yol açmaktadır. Meme hipertrofisi veya makromasti denilen bu durumlarda meme küçültme ameliyatı yapılmaktadır.

Küçültme Mamoplastisi olarak da bilinen meme küçültme ameliyatı, göğüslerdeki fazla yağ, doku ve deriyi çıkarmak için kullanılan bir işlemdir. Büyük göğüsleriniz varsa, rahatsızlığı gidermek veya vücudunuza orantılı bir göğüs büyüklüğü elde etmek için göğüs küçültme ameliyatı olmayı tercih edebilirsiniz.

Meme küçültme ya da göğüs küçültme ameliyatı, meme estetiği içerisinde çok başvurulan yöntemlerden birisidir. Özellikle genç yaşlarda büyük meme sorunu yaşayan kadınlar için bu psikolojik sorunlara yol açabildiği gibi, estetik kaygıların ötesinde, sağlık problemlerine bağlı olarak da meme küçültme ameliyatlarına ihtiyaç duyulabiliyor. Çünkü büyük meme dokusu, iskelet sistemini de olumsuz etkiliyor ve ağırlık nedeniyle vücut öne doğru zorlanarak boyun fıtığı, sırtta kamburlaşma, kollarda sinir sıkışmasına bağlı güç kayıpları gibi başka hastalıklar ortaya çıkabiliyor. Literatüründeki bilimsel araştırmalara göre, D veya daha büyük sutyen kap ölçüsü olan kadınların yaklaşık yarısında üst sırt, omuz, boyun ve alt sırtın tümünde ağrı şikayetleri görülüyor.

Meme estetiğinde en çok yapılan ameliyatlardan biri olan meme küçültme operasyonlarına sadece kadınlar değil, erkekler de ihtiyaç duyabiliyor. Erkeklerde uygulanan meme küçültme ameliyatı, jinekomasti ya da jinekomasti ameliyatı olarak biliniyor. Kadınlarda yapılan meme küçültme ameliyatında temel olarak memeden ağırlık ve sarkıklık yapan cilt-meme bezi dokusu çıkarılıyor ve kalan meme dokusu daha dik ve estetik olarak şekillendiriliyor.

Ameliyat Öncesi Meme Görüntülemesi Yaptırmak Gerekir mi?

Meme küçültme ameliyatından önce çekilecek mamografi ile memenin durumu, kistik veya kanserojen herhangi bir patoloji olup olmadığını görmek mümkün. Bu nedenle ameliyattan önce meme muayenesi, meme ultrasonu veya mamografi ile memenin bu riskler açısından da değerlendirilmesi gerekiyor. Ayrıca mamografinin bir diğer nedeni de ameliyat sonrası değişecek anatomi sebebiyle ileride yapılacak mamografiler için bir referans görüntü elde edilmesidir. Çünkü memenin ilk halini görmek, küçültme ameliyatı sonrasında yapılacak mamografileri yorumlayacak radyolog açısından doğru tanı koymakta büyük avantaj sağlıyor.

Meme Küçültme Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ameliyatta sarkık olan meme başının daha yukarı bir noktaya taşınması, gerekirse küçültülmesi, fazla olan cilt-meme dokusunun çıkarılması ve kalan dokunun tekrar şekillendirilmesi amaçlanıyor. Ameliyat süresi, memelerin büyüklüğü ve ameliyat tekniğine bağlı olarak değişiyor. Ancak ortalama 2-3 saat sürüyor. Sizin için hangi meme küçültme yöntemi en iyisidir sorusunun cevabını doktorunuzla birlikte karar vermeniz en doğrusu. Çünkü yaş, emzirme beklentisi, memenin boyutu gibi birçok etkene göre, uygulanacak meme küçültme tekniği de değişecektir.

Meme küçültme ameliyatları genel anestezi altında yapılıyor. Meme başı (Aerola), olması gereken pozisyona getiriliyor ve memeye şekil veriliyor. Fazla meme, yağ ve deri dokuları çıkartılıyor. Uygulanan yönteme göre ameliyat izi, aerola etrafındaki kahverengi kısımda ve ona dik bir açı ile aşağı doğru inen bir çizgi şeklinde (Vertikal mamoplasti) olacaktır. Bazen buna ek olarak meme altı kıvrımını da içeren bir “ters T” şeklinde ameliyat izi de olabiliyor. Ameliyat sonrası iz “vertikal teknikte” I veya J şeklinde iken, diğer tekniklerde ters T şeklinde olacaktır. Meme estetiği sonrası iz, meme altındaki meme oluğunda yerleşeceğinden, karşıdan bakınca belirgin değildir.

Ameliyat sonrası kirli kanın atılabilmesi için 3-4 günlüğüne dren konulabiliyor. Hasta, balensiz sporcu sutyeni giydirilmiş bir şekilde ameliyattan çıkarılıyor. Operasyondan yaklaşık 4 saat sonra hasta oral gıda alımına ve yürüyüşlere başlayabiliyor. Genellikle bir gece hastanede yatış isteniyor. Birkaç gün sonra, drenlerin çıkarılmasının ardından da hasta banyo yapabiliyor. Bir ay kadar balensiz ve dikişsiz sporcu sutyeni kullanılması gerekiyor. Ameliyattan yaklaşık bir hafta sonra ağır fiziki efor gerektirmeyen işlere de dönülebiliyor.

Ameliyat Sonrası Emzirme ve Kanser Riski Nedir?

Meme küçültme ameliyatı sonrası emzirme beklentisi olan kadınlar için belirlenecek teknik çok önemli. Süt kanalları ve meme başı bağlantısını daha çok koruyan teknikler tercih edilerek meme küçültme ameliyatı sonrası emzirme korunabiliyor. Ancak emzirme garantisini hiçbir teknik veya cerrah veremez. Meme küçültme ameliyatı kansere yol açmaz. Hatta ameliyat sırasında çıkan meme dokuları patolojik incelemeye de gönderiliyor. Bu sayede mamografide tespit edilemeyen ancak parçalarda mevcut bir kanser odağı da tespit edilebiliyor.

Göğüs Küçültme Ameliyatının Amacı Nedir?

Meme küçültme ameliyatındaki asıl amaç, eşit görünen simetrik, dik ve estetik göğüslere kavuşmaktır. Meme küçültme ameliyatında göğüslerin hastanın daha rahat edebileceği boyuta indirilmesi amaçlanır. Büyük memelerin yarattığı sırt, boyun ve omuz ağrılarından hasta kurtulur, daha dinamik ve çekici bir görünüm sağlanır.

Büyük göğüslü olma ve aşağıdaki sorunların çözümünde meme küçültme ameliyatı önerilir:

  • Ağrı kesici ilaç kullanımı gereken kronik sırt, boyun ve omuz ağrısı
  • Göğüs altlarında ciltte kronik tahriş ve kızarıklık
  • Nöralji
  • Kısıtlanmış hareketlilik
  • Zayıf benlik imajı
  • Sutyen ve giysilere uyumsuzluk ve kıyafet bulamama

Meme Küçültme ameliyatına nasıl hazırlanılır?

Doktorunuz sizden ameliyat öncesi birkaç değerlendirmede bulunur:

Tıbbi geçmişinizi ve genel sağlığınızı değerlendirilmesi,
Ameliyattan sonra meme büyüklüğü ve görünümüyle ilgili beklentileriniz öğrenilir,
Olası yara izi ve duyu kaybı dahil olmak üzere ameliyatın riskleri ve yararlarının değerlendirilmesi,
Göğüslerinizi doktorunuz muayene eder ve ölçer,
Göğüslerinizin fotoğraflarını çekilir ve tıbbi kayıt olarak tutulur,
Çeşitli laboratuvar testleri istenir,
Temel bir meme ultrasonu ve hatta gerekli ise mamografi önerilir,
Ameliyattan önce ve sonrasında bir süre sigarayı bırakılması ya da azaltılması gerekir,
Ameliyat sırasında kanama riskini azaltmak için aspirin, hormon ilaçları ve bitkisel takviyeleri almaktan kaçınılır,

Ayrıca cerrahınıza, ameliyat günü hastanede kalış süresini ve çıkışta neler yapmanız gerektiğini sormalısınız.

Meme Küçültme Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Göğüs küçültme ameliyatı, en sık lolipop tekniği kullanılarak yapılır. Operasyonda memenin bez dokusu, yağ dokusu, derisi ve meme başı alanı, hasta isteği doğrultusunda küçültülebilmektedir. Meme küçültme ameliyatı esnasında meme dokusu küçültülürken, aynı zamanda da doku fazlalığı ve büyüklüğü nedeni ile meydana gelen sarkıklıkta giderilmiş olur. Bu şekilde daha küçük daha sıkı ve dik göğüsler elde edilmektedir.

Meme küçültme ameliyatı öncesinde fotoğraf çekimi ve ameliyat planlaması yapılır, buna uygun şekilde cerrahi plan meme üzerine çizilir. Meme küçültme tamamen bu plana dayalı olarak yapılmaktadır. Her vücut yapısına göre uygun bir meme ölçüsü vardır. Bu planlama doğrultusunda, hastaya en uygun şekilde meme oluşturulmaktadır.

Meme küçültmede meme hacmine ve hastanın yaşına göre; sadece meme başı çevresinde limitli bir operasyon izi, meme başından dik aşağıya uzanan bir iz (vertikal teknik) veya ters T şeklindeki bir iz bırakacak şekilde yapılabilir. Bu iz aynı zamanda meme başı etrafında da döndüğünden tam bir lolipopa benzer. Bu izler önce kırmızı pembe renkte olur, zaman içinde normal deri rengine döner. İzler ne şekilde olursa olsun, meme başı altında ve sutyen içinde kalmaktadır. Meme küçültme ameliyatında kısa “T” adı verilen teknik kullanılır. Bu teknikte kişide meme başı çevresinden göğüs alt çizgisine dik şekilde uzanan T şekilde bir iz kalır. Meme başı da yer değiştirilerek yukarı doğru taşındığından meme başını çevresinde iz oluşur. Bu iz lolipop görünümünde olduğundan teknik lolipop tekniği olarak adlandırılır.

Ancak meme başındaki iz areola denen koyu renkli kısım çevresinde kaldığından sonrasında belli olmaz. T şeklinde iz ise zamanla silinerek kaybolur.

Meme Küçültme Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Meme küçültme ameliyatı, genel anestezi altında (hasta uyutularak) yapılmaktadır. Operasyon meme hacmine göre değişmekle birlikte yaklaşık 3-5 saat sürmektedir. Hastalar hastanede 1 gün kalmaktadır. Daha sonra ayaktan izlenmeye ve pansumanlara alınmaktadır. Memede bulunan ince direnler (içerideki kan toplanmalarını boşaltan boru) operasyon sonrası 1. veya 2. gün alınmaktadır. Her şey normal seyrederse, yaklaşık 5-6 pansuman yeterli olmaktadır. Meme küçültme sonrası günlerde özel korseli sutyenler sayesinde pansumanlar kolaylaştırılır, ödemler azaltılır. Memedeki morluklar 7-10 günde, şişlikler yaklaşık 6-8 haftada tamamen iyileşebilir. Memeler 5-6 ay içinde tamamen doğal bir görünüm kazanır. Operasyon sonrası 5-7. günde banyo yapılabilir, 8-10. gün denize ve havuza girilebilir.

Meme Küçültme Ameliyatı Sonrası Oluşabilecek Sorunlar Nelerdir?

Meme küçültme ameliyatı sonrası karşılaşılabilecek sorunlar, erken ve geç dönem sorunları olarak ikiye ayrılır; Erken dönem sorunları kanama, enfeksiyon, yara iyileşmesinde gecikme problemleri gibi sorunlar son derece nadirdir fakat normaldir. Geç dönem sorunları ize veya şekle bağlı sorunlar olarak karşınıza çıkabilir. İzlerde belirginlik, kızarıklık, kaşıntı erken dönemde bazı koyu tenli kişilerde sıkça rastlanabilir sorunlar olmakla beraber, ilaç tedavisi gerektirebilir. Şekille ilgili sorunlar daha çok büyüklük ile ilgili sorunlardır. Bu nedenle ameliyat öncesi arzu edilen meme boyutu vücudun diğer özellikleri de göz önüne alınarak net bir şekilde belirlenmelidir. Bu operasyonu düşünen genç bir hasta, daha sonraki zamanlarda süt vermeyi düşünüyorsa, bunu cerrahına operasyon öncesi mutlaka belirtmelidir. Operasyonlarımız genellikle merkezi pedikül tekniği denen ve meme başı-meme bezi ilişkisini bozmayan teknikle yapılmaktadır. Bu teknik süt kanallarını koruyan tekniktir ve diğer sebepler dışında hasta büyük olasılıkla süt verebilecek durumda olur.

Meme Küçültme Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Meme küçültme ameliyatı diğer büyük cerrahi ameliyatlar ile aynı riskleri taşımasının yanı sıra diğer riskler şunları içerir:

  • Genellikle geçici morarma
  • Yara izi
  • Meme uçlarında ve çevresindeki deride (areola) duyu kaybı
  • Doğum sonrası emzirmede zorluk veya yetersizlik

Değişen göğüs boyutlarında asimetri ve boyut farklılıkları oluşabilir ve buna bağlı görünümü iyileştirmek için ek ameliyat gerekebilir.

Meme Küçültme Ameliyatı Sonrası Emzirebilir Miyim?

Meme küçültme ameliyatından sonra emzirme durumu memenin büyüklüğüne, memenin sarkma oranına, hastanın yaşına bağlıdır. Çocuk sahibi olmak isteyen hastalar için meme bezi ve meme başını koruyan teknikler kullanılarak, emzirme fonksiyonu korunabilir. Fazla büyük memeler için yeterli küçültme sağlanması isteniyorsa hastanın bilgisi ve onayı dahilinde emzirme fonksiyonundan feragat edilebilir.

Göğüs Küçültme Ameliyatı Sonrası İz Kalır Mı?

Meme küçültme ameliyatında küçük de olsa bir iz kalır. Meme küçültme ameliyatında iz yeri ameliyat sırasında tercih edilen tekniklere göre değişebilir. Ameliyat sonrası meme başı etrafında ve meme başının aşağısında ters T, L ya da I şeklinde izler kalabilir. Meme başı halkası çevresinde kalan iz koyu renkli alan ile kesiştiği için belli olmaz. Meme altındaki iz ise önden bakıldığında görülmez.

Göğüs Küçültmeden Sonra Ne Zaman İyileşebilirim?

Meme küçültme ameliyatından sonra bir gün hastanede kalınır. Ertesi gün eve çıkabilirsiniz. Operasyondan 4-6 gün sonra iyileşme süreci, doktor takibi ile belirlenerek, duş almaya başlayabilirsiniz. Meme küçültme ameliyatından bir hafta sonra iş başı yapmanız mümkündür. Ameliyattan sonra birinci ve ikinci hafta kontroller yapılır. İkinci kontrolde dikişleriniz alınır ve özel korseli sutyeni en az 6 hafta giymeniz önerilir.

Meme Küçültme Ameliyatından Sonra Ne Kadar Korse Takmam Gerekir?

Meme küçültme ameliyatından sonra bir ay boyunca özel korseli sutyeni takmanız önerilir. Takip eden bir ay boyunca ağır spor yapmanız ve sizi yoracak işlerden uzak durmanız gerekir. Meme küçültme ameliyatından 6 ay sonra bölgedeki şişlik ve ödem tamamen iner ve memeleriniz ideal görünümünü kazanır.

Meme Küçültme Ameliyatında Göğüsler Ne Oranda Küçülür?

Meme küçültme ameliyatından sonra memenin ne kadar küçülebileceği hastanın omuz genişliğine, göğüs çevresine ve vücudun genel ölçülerine bağlıdır. Memenin ne kadar küçültülmek istendiği, hastanın emzirme fonksiyonunu korumak isteyip istememesine göre değişebilir.

Meme küçültme ameliyatı olmadan önce kararınızı gözden geçirmek için şu planlarınızı doktorunuz ile paylaşmalısınız!

Doğum –  Bir evlilik düşünüyorsanız ve hamilelik beklentiniz varsa bekleyebilirsiniz. Meme küçültme ameliyatından sonra emzirmek sorun olabilir. Ancak bazı cerrahi teknikler emzirme yeteneğinizi korumanıza yardımcı olabilir. Mutlaka doktorunuz ile paylaşmalısınız.

Kilo kaybı – Kilo vermek istiyorsanız, meme küçültmenin size uygun olup olmadığına karar vermek için bekleyebilirsiniz. Kilo vermek meme büyüklüğünüz değişikliklere sebep olacaktır. Mümkünse ideal kilonuzda ameliyatınızı planlayın.

Meme Küçültme Ameliyatından Sonra Nelere Dikkat Etmeliyim?

Meme küçültme ameliyatından sonra ilk bir ay ağır işlerden ve sporlardan kaçınmalısınız. Özellikle ilk 3 gün mutlaka dinlenmeniz gerekmektedir. Bir ay boyunca, itme-çekme gibi hareketler yapmamalı, ağır kaldırmamalısınız. Meme küçültme ameliyatından sonra 12-15 gün içinde dikişleriniz alınır. Ödemleriniz ise 3-4 hafta içinde iner. Göğüslerinizin tam şeklini alması ve ödemlerden kurtulmak için 6 aya ihtiyacınız vardır. Meme küçültme sonrası önerimiz en az 3 gün evde istirahat etmenizdir.

Meme küçültme ameliyatı sonrası ilaçlarınızı düzenli kullanmanız ve doktorunuzun tavsiyelerine harfiyen uymanız önerilir. Ameliyat sonrası doktor kontrollerinize mutlaka riayet edin. Meme küçültme sonrası iyileşmeniz sürdüğü için sonrasında en az 4 hafta kolunuzu zorlamayın, ağır kaldırmayın ve itme çekme gibi hareketlerden uzak durun.
1 ay boyunca size önerilen sporcu sutyenini gece yatarken dahil olmak üzere kullanınız. Ameliyat sonrası ödem ve şişlikler olması normaldir. Bu süreç 3-4 hafta içinde geçecektir. Memelerin son şeklini alması bir seneyi bulabilir.

Bu süreçte oluşan hafif batma ve yanma gibi hisler ve hafif duyu kaybı normaldir. Göğüs küçültme ameliyatı sonrası ağır sporlar 2 ay süresince önerilmez. Göğüs kaslarını zorlayacak hareketler, göğüs içinde kanama veya dikişlerin açılması gibi sorunlara sebep olabilir.

Meme Küçültme Ameliyatı Kansere Sebep Olur Mu?

Meme küçültme ameliyatı herhangi bir şekilde kansere sebep olmaz. Ancak ailesinde meme kanseri hikayesi var ise bu kişiler birinci derece akrabalık mevcut ise meme küçültmeye karar vermeden önce bazı tetkikler ve ultrason ve mamografi önerilir. Hatta gerekirse genetik yatkınlıkta araştırılabilir. BRCA geninin araştırılması özellikle aile hikayesi olanlara önerilebilir. Dikkatle değerlendirilmesi gereken bir diğer hasta grubu da 40 yaş üzeri hastalardır. Meme küçültme öncesi mamografi ve ultrason ile kanser ihtimali ortadan kaldırılmalıdır. Ameliyat sırasında herhangi bir şüpheli meme dokusu var ise bu meme dokusu patolojik incelemeye gönderilmelidir. Göğüs küçültme ameliyatı meme dokusunu azalttığı için hem dokuyu küçülterek hem de depolanan hormon miktarını azaltarak meme kanser riskini de azalttığı bazı yayınlar ile gösterilmiştir.

Meme Küçültme Ameliyatından Sonra Ağrı Olur Mu?

Ameliyat sonrası ağrı düzeyi diğer cerrahiler ile benzerdir. Hafif sızlama, batma yanma ve hareketle ağrı oluşabilir bu ağrılar 1 hafta içinde tamamen kaybolacaktır. Bu süre içinde ağrı kesiciler ile daha rahat hareket edilmesi sağlanabilir. Buz uygulaması da sızıları ve ağrıları ilk dönemde azaltacaktır. Bu süreçte çok şiddetli ağrılar olmaz, eğer bu tür ağrılarınız var ise doktorunuz ile paylaşmalısınız.

Göğüsler Ne Kadar Küçülebilir?

Hastanın genel görünümü, omuz genişliği, göğüs ölçüsü ve estetik beklentisi meme boyutlarını belirleyen en önemli kriterdir. Emzirme yetisinin korunması istenen hastalarda meme fazla küçültülemez. Doktorunuz ile ilk muayenenizde gerçekçi beklentilerinizi paylaşırsanız, bu konuda kararı birlikte vermek daha doğru olacaktır. Ancak çok küçük boyutta meme isteyenlerde, meme çevresinde kalan iz miktarı artabilir.

Meme Küçültme Ameliyatı Fiyatı Nedir?

Göğüs küçültme operasyonu kişinin hem daha estetik bir görünüme sahip olması hem de büyük memeden dolayı oluşan ağrılarını önlemek amacıyla yapılmaktadır. Özellikle son yıllarda çok fazla tercih edilen meme küçültme ameliyatı fiyatları doktor tarafından uygulanan tekniğe ve doktorun tecrübesine göre değişiklik göstermektedir. Göğüs küçültme ameliyatı estetik bir operasyon olduğu için SGK tarafından karşılanmaz.

Meme küçültme fiyatları 2021 yorumları arasında en çok döviz artışına bağlı değişiklik gösterdiği bilinmektedir. Meme küçültme fiyatları, yapılan hastane ve başka operasyon ile kombine edilmesine bağlı olarak ta değişebilir.

Kadınlarda üçüncü olarak Mastopeksi, Meme Dikleştirme operasyonu yapılmaktadır. Meme Dikleştirme operasyonları genel olarak Meme Büyütme ve Meme Küçültme ameliyatları ile eş zamanlı olarak yapılmaktadır. İlerleyen yaş ile beraber meme dokusunun esnek yapısını kaybetmesi, hormonsal sebepler, emzirme dönemi, hamilelik ya da ani kilo kaybı gibi nedenler memelerin sarkmasına sebep olur. Meme ucu çevresinden meme kıvrımına yapılan dikey kesi ile meme altına yerleştirilen protezlerle meme dikleştirme işlemi yapılmaktadır.

Meme Dikleştirmede Kalıtımsal Faktör

Göğüslerin sarkması ve sertliğini kaybetmesi bazı vakalarda kalıtımsal olabilir. Bazı vakalarda ise iki meme birbirinden farklı gelişebilir, biri sert ve dikken diğerinde belirgin bir farklılık görülebilir. Kadınların memelerin ikisi de aynı boyutta veya aynı diklikte olmayabilir. Küçük memelerde olduğu kadar büyük memeleri de dikleştirmek yani boyutlarını değiştirmeden biçimini düzeltmek mümkündür. Ameliyatın tekniği memelerin sarkıklık derecesine göre değişir.

Çok az sarkmış göğüsleri sadece protez yerleştirerek toparlamak mümkün olabilir. Burada önemli olan meme üzerindeki bağ dokusudur.

Ameliyat, tam teşekküllü bir hastanede, genel anestezi altında yapılır ve ortalama süresi bir ila üç saattir. Hastanede kalış süresi bir gündür. Ameliyat sonrası kişiyi rahatsız edecek derecede ağrı olmaz. Hissedilen ağrı, ağrı kesici ilaçlar ile rahatlıkla kontrol altına alınabilir. Yapılan ameliyatın etkisinden dolayı memelerde birkaç hafta süren ödem ve şişlik olabilir. Bu süre boyunca sigara içilmemesi önerilir.

Hastanın meme dikleştirme sonrası kendini zorlayıcı ya da yorucu aşırı kol hareketlerinden sakınması gerekir. İki ila üç ay kadar özel sutyenler kullanılır. Tam iyileşme üç ila altı ay kadar sonra tamamlanır.

Büyük ve sarkan göğüslere sahip kadınlar, memenin aşırı ağırlığı nedeniyle sırt, boyun ağrılarına, deri tahrişinden, solunum problemlerine kadar değişiklik gösteren tıbbi sorunlara maruz kalırlar. ‘Reduction Mammoplasty’ olarak adlandırılan meme küçültme ameliyatı bu durumdaki kadınlar için tasarlanmış bir operasyondur.

Meme küçültme ameliyatı, kozmetik bir iyileştirmeden öte fiziksel bir rahatlama amaçlanarak yapılır. Doktorunuz muayene sırasında meme başı pozisyonu, meme boyutu, meme sarkıklığı ve meme yapısı gibi parametreler değerlendirir. Meme sarkıklığının derecesi ve meme büyüklüğü seçilecek ameliyat yöntemi hakkında yönlendirici olur.

Vertikal teknik sadece meme başından aşağı dikey bir iz kalır. Sarkıklığı az olan, orta büyüklükteki memeler için yapılan küçültmelerdir.

Yağ dokusu zengin memelerde, eğer meme çok büyük değil ve yağ dokusu zenginse izden kaçınan hastalar için liposuction yani yağ çekme uygulaması uygun seçenek olabilir.

Sarkık memelerde ise en iyi seçenek dikleştirmedir. Uygulanacak ameliyat tekniği ve kalacak izler meme sarkıklığının derecesine göre değişmektedir. Sarkıklığı minimal olan memelerde sadece meme başı etrafında iz bırakan teknik, sarkıklığı az-orta olan olgularda ise meme başından aşağı dikey bir iz bırakan teknik tercih edilebilir. Bu sayede kısa bir iz ile daha diri daha güzel görünümlü göğüslere sahip olmak mümkün olabilir. Ancak çok sarkık memelerde ters T şeklinde iz bırakan yöntemler uygulamak gerekmektedir.

Hem Sarkık Hem de Küçük Memeler için en iyi seçenek hem meme büyütme hem de dikleştirme operasyonunun aynı anda yapılmasıdır. Eğer meme dokusu yeterli bir hacme sahip değilse tek başına meme toparlama ameliyatı sarkık göğüsler için yeterli olmaz. Meme dikleştirme ameliyatı ile memenin sarkıklığı giderilir ve estetik olarak daha güzel görünümlü göğüsler elde edilir. Ancak memeye hacim kazandırmaz. Bu gibi olgularda, meme dikleştirme ameliyatı ile beraber uygulanan meme büyütme ameliyatı, yeterli meme dolgunluğunu sağlar.

Meme küçültme ameliyatları genel anestezi altında yapılır ve ameliyat ortalama 3 saat sürer. Hasta ameliyattan sonra aynı gün ya da ameliyatın ertesi günü taburcu edilir. Hasta 2-3 gün aralıklarla kontrole gelir. Dikişler 10-12. günler arasında alınır. Meme küçültme ameliyatlarından sonra ciddi denecek ağrılar oluşmaz.

Ameliyat Bölgesinde Kesi Hangi Bölgeden Açılır?

Ameliyat izlerinin gözle görülür olmaması için kesiler vücutta gizli kalacak alanlardan açılır. İstediğiniz sonucu almanız için sizin için en uygun kesi seçeneğini estetik cerrahınız sizinle görüşecektir.

Kesi seçenekleri aşağıdakileri içerir:

  • Meme alt kenar çizgisinden açılan kesi
  • Koltuk altından açılan kesi
  • Meme başı alt kenarından açılan kesi

Kesi açıldıktan sonra meme protezi açılan cebe iki biçimde yerleştirilir:

  • Göğüs kası altına (Kas altına yerleştirme)
  • Direkt olarak göğüs kası üzerinde bulunan göğüs dokusu üzerine yerleştirme (Kas üstüne yerleştirme)

Aksesuar Meme Nedir?

Aksesuar meme dokusu, süt hattı boyunca polimastinin bir parçası olarak gelişir. Bu kadınlarda çok daha yaygın bir durumdur. Koltuk altı aksesuar meme dokusunun genişlemesi hamilelik ve emzirme döneminde gözlenir. Cerrahi konsültasyona başvurmanın en yaygın nedeni, karsinom gelişimi endişesidir. Gelişme, normal meme dokusuna benzer şekilde hormona bağlıdır. Böyle bir karışıklığın üstesinden gelmek için, bu tür şüpheli tüm kitlelere sitoloji veya eğer bir sonuç vermiyorsa kitleden biyopsi yapılması önerilir. Kanıtlanmış iyi huylu aksesuar meme dokusunun yönetimi, esasen konservatiftir, ancak bazı yazarlar semptomatik lezyonların tedavisi veya estetik görünüm için estetik cerrahi olarak çıkarılması savunmuştur. Aksesuar meme ve meme başı dokuları genellikle ergenlik dönemi ya da gebeliğe kadar belirti vermezler. Bu dönemlerde hormonların etkisi ile büyürler. Aksesuar memeyi düzeltmek için birçok olası tedavi vardır; ancak genellikle aksesuar meme dokusunun eksize edilmesi önerilir. Bazı durumlarda Liposuction ile de desteklenebilir.

Meme Dikleştirme

Meme dikleştirme (Göğüs dikleştirme) ameliyatı genellikle memeye ideal formunu kazandırmak için yapılan bir estetik cerrahi girişimdir. Meme dokusu kadınlarda çeşitli sebeplere bağlı olarak değişebiliyor. Yağ, meme dokusunun en önemli bileşeni. Hamilelik, emzirme, aşırı kilo alıp verme gibi vücudun yaşadığı olağan üstü değişimlerden meme dokusu da etkilenebiliyor ve memelerde sarkmalar ya da dik meme formunda bozulmalar olabiliyor. Meme dikleştirme ameliyatı ile bu sorunun ortadan kaldırılması hedefleniyor.

Meme uçları, memenin katlandığı çizginin üzerinde kalıyorsa estetik olarak bir sorun yok demektir. Ancak meme, bu çizginin altına doğru iniyor ve özellikle meme uçları tam aşağıya doğru bakıyorsa, meme dikleştirme ameliyatı öneriliyor.

Meme Dikleştirme Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Öncelikle muayene ile sarkıklık oranı ve memelerin hali hazırdaki boyutu değerlendiriliyor. Hangi cerrahi yöntemin kullanılacağını belirleyen kriterlere bu muayene sırasında karar veriliyor. Meme dikleştirme ameliyatı genel anestezi altında yapılıyor ve yaklaşık 2 saat sürüyor. 18 yaşını dolduran, fiziksel olarak sağlıklı ve sarkma problemi yaşayan her hasta bu operasyona uygundur. Meme dikleştirme ameliyatıyla birlikte ek olarak göğüs büyütme veya küçültme ameliyatları yapılmamışsa meme boyutunda çok fazla değişiklik oluşmuyor. Eğer meme boyutunda da farklılık isteniyorsa dikleştirmeyle beraber ek olarak bu operasyonların yapılması gerekebiliyor.

Ameliyat, meme küçültme ameliyatına benzer bir şekilde yapılıyor. Uygun şekilde kesi yapıldıktan sonra cilt altındaki meme dokusu olması gereken pozisyona kaldırılıyor ve yeniden şekillendiriliyor. Meme başlarındaki koyu kısımlar çok genişlemişse daraltılıyor. Fazla cilt dokusu çıkarılıyor. Gerekliyse meme dokusu da çıkarılarak küçültme de yapılabiliyor. Ayrıca ameliyat sırasında cilt altı dokulardan oluşturulan “iç sutyen yapısı” göğüslerin uzun süre dik kalmasını sağlıyor.

Ameliyat Öncesi ve Sonrası Dikkat Edilecekler

Ameliyattan en az 2-3 hafta önce kanama riski oluşturan kan sulandırıcı gibi ilaçlar ve bitkisel takviyeler doktor kontrolünde bırakılıyor. Yara iyileşmesini geciktirdiği için sigaranın da ameliyattan önce bırakılması gerekiyor.
Hastanın kilo verme niyeti varsa ameliyattan önce olmalıdır. Çünkü ameliyat sonrası vücut ağırlığının yüzde 10’u kadar kilo kaybı bile memede ciddi deformasyona neden olabiliyor.

Ameliyat sonrası ağrılar hastanın bir gece hastanede takibi sırasında kolaylıkla kontrol altında tutuluyor. Hasta ameliyat sonrası 1 hafta – 10 gün içinde normal yaşamına tamamen dönüyor. Ama ortalama iki ay boyunca meme dokusunun darbe vb. gibi travmalardan korunması gerekiyor.

Meme ya da göğüslerdeki asimetrik görüntü, kadınların dış görünüşü açısından en önemli problemlerden biri haline gelebiliyor. Göğüslerinde eşit görüntü olmayan kadınlar için bu durum ciddi psikolojik sorunlara dahi yol açabiliyor. Meme asimetrisi bozukluğunda memelerden birinin diğerine göre daha büyük ya da küçük olması ya da birinin diğerine göre daha sarkık görünmesi gibi orantısızlıklar söz konusudur.

Meme asimetrisi doğuştan olabildiği gibi sonradan da gelişebiliyor. Gebelik ve emzirme, meme asimetrisini bozan en önemli sebeplerin başında geliyor. Göğüslerdeki orantısız görüntü sadece psikolojik etkileriyle değil, sutyen bulma zorluğu ve kıyafetlerde estetik dışı görüntülere yol açması nedeniyle de kadınlar için hayatı zorlaştırabiliyor. Meme estetiği ameliyatları sayesinde kadınların bu sorundan kurtulması mümkün.

Meme Asimetrisi Düzeltme Nasıl Yapılır?

Meme asimetrisinde problem olan hastalar öncelikle detaylı bir muayeneden geçirilir. Hastanın ameliyat sonrası nasıl bir meme görüntüsü istediği ameliyatın nasıl yapılacağı kararının alınması açısından önemli. Memelerin eşitlenmesi için meme küçültme veya meme büyütme ameliyatları tercih ediliyor. Meme başı ve areolada sarkıklık varsa meme dikleştirme yapılabiliyor. Deri altı doku eksiklikleri ise yağ enjeksiyonu ile gideriliyor. İhtiyaç halinde meme dikleştirme prosedürüyle birlikte yapılacak bir ameliyatla daha güzel sonuçlar almak mümkün.

Memelerdeki asimetrinin düzeyine göre, meme protezleri (Silikon meme implantı) veya yağ enjeksiyonu da kullanılabiliyor. Meme asimetrisi düzeltme ameliyatı, genel anestezi altında yapılıyor. Hastanın ameliyat sonrası beklentilerine bağlı olarak operasyon ortalama 1-3 saat sürüyor.

Ameliyattan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Meme asimetrisi düzeltme ameliyatından önce hastanın ameliyat sonrası bebek sahibi olup olmayacağı çok önemli. Çünkü ameliyat sırasında süt kanallarının korunup korunmamasına bu plana göre karar veriliyor. Ameliyat öncesinde sadece memeye değil, hastanın göğüs kafesi yapısına, memenin göğüs kafesi üzerinde oturduğu anatomiye de bakılıyor. Amaç, hacim ve şekil olarak ideal bir meme elde etmek.

Her ameliyatta olduğu gibi bu operasyon öncesi de doktor kontrolünde kan sulandırıcı ilaçların bırakılması gerekebiliyor. Yara iyileşmesini yavaşlattığı için sigara kullanımının da ameliyattan birkaç hafta önce kesilmesi gerekebiliyor.

18 yaşını doldurmuş ve meme asimetrisinden şikâyeti olan hastalar ameliyat için uygun. Ancak çeşitli sağlık sorunlarında (Virginal hipertrofi veya Poland sendromu gibi) daha erken yaşlarda da ameliyat yapılabiliyor. Ameliyat öncesi 40 yaş öncesi kadınların meme ultrasonu, daha ileri yaştaki kadınların ise mamografi çektirmesi gerekiyor.

Ameliyat Sonrası ve İyileşme Süreci

Ameliyattan sonra bazen hastanede bir gece yatış gerekebiliyor. Ameliyattan bir hafta sonra sargılar çıkarılıyor. Hızlı iyileşme ve ideal form kazanması için ortalama 1,5 ay esnek sporcu sutyeni giyilmesi öneriliyor. Ameliyat sonrası oluşan şişlik ve kızarıklıklar ise birkaç gün içinde geçiyor. İlk üç ay ağır fiziksel aktiviteden kaçınılması gerekiyor.

Meme Onarımı

Meme onarımı, plastik ve rekonstrüktif cerrahinin diğer branşlarla en çok iş birliği içinde yürüttüğü operasyonlardan biridir. Genellikle meme kanseri ya da başka bir hastalık nedeniyle meme dokusunun tamamen alınması, yani mastektomi sonrası, memenin yeniden yapılandırıldığı ve şekillendirildiği rekonstrüksiyon (Onarım) ameliyatıdır.

Meme Onarımı Ameliyatı Kimlere Yapılır?

Meme onarımı ameliyatları sadece dış görünüş açısından değil, özellikle kanser gibi travmatik bir hastalık nedeniyle tedavi gören kadınlarda psikolojik olarak çok olumlu sonuçlar sağlıyor. Bu nedenle meme onarımı, kozmetik amaçlı bir operasyondan daha çok, rekonstrüksiyon amaçlı bir prosedür. Operasyon öncesi hasta; genel cerrahi, plastik ve rekonstrüktif cerrahi, medikal ve radyasyon onkolojisi gibi alanlardan uzman bir ekip tarafından değerlendiriliyor ve en uygun tedavi seçeneği belirlenerek, operasyon süreci yönetiliyor.

Bazen mastektomi ameliyatı ile eş zamanlı olarak yapılabildiği gibi operasyondan sonra da onarım ameliyatları gerçekleştirilebiliyor. Rekonstrüksiyon ameliyatları ile oluşturulan yeni meme görüntüsünün, doğal memeden neredeyse hiçbir farkı olmuyor. Meme onarımının kanserin tekrar etmesi üzerine bir etkisi yok. Ayrıca radyoterapi ya da kemoterapiye engel olan bir durum oluşturmuyor.

Meme Onarım Ameliyatları Nasıl Yapılır?

Meme onarım ameliyatlarında farklı teknikler kullanılabiliyor. Her hastanın durumuna, beklentilerine ve fizyolojisine özel bir yöntem hastayla beraber kararlaştırılıyor. Ameliyat genel anestezi altında yapılıyor. Onarım ameliyatında en sık kullanılan teknik, derinin genişletilmesi, daha sonra da uygun boyuttaki meme protezinin (Silikon implant) yerleştirilmesi.

Mastektomi sonrası meme onarımı yapılacaksa mastektomi sırasında meme derisinin ve göğüs duvarı kasının altına bir doku genişletici yerleştiriliyor. Deri altına yerleştirilen port aracılığıyla ameliyattan sonraki haftalarda veya aylarda, cerrah tuzlu su enjekte ederek doku genişleticiyi şişiriyor. Cilt yeterli genişliğe ulaşınca ikinci bir ameliyatla doku genişletici çıkarılıyor ve yerine kalıcı meme protezi yerleştiriliyor. Meme başı çevresindeki kahverengi halka ve meme ucu ise daha sonra yapılıyor. Bazı hastalarda ise derinin genişletilmesine ihtiyaç yoktur ve mastektomi ile aynı anda kalıcı protez yerleştirilmesi mümkün oluyor. Bazen de meme protezi yerine, vücudun başka bir bölgesinden (Karın, sırt ya da kalçadan) doku alınarak meme yapılabiliyor. Bu yönteme “flep rekonstrüksiyonu” deniyor. Flep rekonstrüksiyonu meme protezine göre daha komplike bir prosedürdür.

Operasyon sonrası hem dokunun alındığı hem de memenin yapıldığı bölgelerde izler kalabiliyor. Ayrıca iyileşme süreci de proteze göre daha uzun sürüyor. Ancak hastanın kendi dokusu kullanıldığı için sonuç daha doğal olabiliyor. Ayrıca hasta, meme onarımında kullanılacak dokunun alındığı karın, kalça gibi bölgelerdeki fazlalıklardan kurtulabildiği için daha da mutlu olabiliyor.

Ameliyat Sonrası Süreç Nasıldır?

Ameliyattan sonra ağrı, ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilecek düzeyde oluyor. Hastanede 2 ila 5 gün kalınması gerekebiliyor. Dokular arasında biriken sıvı ya da kirli kanın atılması için dren takılıyor. Drenler ameliyattan 1-2 hafta sonra çıkarılıyor. Dikişlerse 7-10 gün içinde alınıyor. Kişinin normal hayatına dönebilmesi 4 ila 6 hafta sürebiliyor. Protezle ile yapılan meme onarım operasyonlarında ise bu süre otojen dokularla yapılan meme onarımı operasyonuna göre daha kısa sürebiliyor. Ameliyat sonrası izlerin çoğu zamanla belirsizleşiyor.

Memede oluşan deformiteler, kilo alıp verme gibi durumlarda yeniden bir onarım gerekebiliyor. Böyle bir durumda var olan kesiden yeniden girilerek protez değiştirilebiliyor. Memenin alınmasından sonra yaşanan duyu kaybı, meme onarımından sonra tamamen geriye dönmüyor. Ancak zamanla bir kısım duyu geri kazanılabiliyor.

Jinekomasti

Erkeklerde meme büyümesi olarak bilinen jinekomasti, benign yani iyi huylu aşırı meme gelişimi olarak tanımlanıyor. Her üç erkekten birinde jinekomasti görülebiliyor. Hatta bebeklik veya yaşlılıkta dahi meydana gelebiliyor. Ancak jinekomasti en sık ergenlik döneminde ortaya çıkıyor. Türkiye’de yapılan araştırmalara göre ergenlik dönemindeki erkeklerde görülme sıklığı yüzde 35’e yakın.

Jinekomasti, sağlık açısından bir risk yaratmaz. Ancak erkeklerde “kadınsı” bir görünüme yol açtığı duygusuyla ciddi psikolojik sorunlara neden olabiliyor. “Jinekomasti ameliyatsız geçer mi?” sorusu en sık akla gelen sorulardan biri. Maalesef uzun süredir var olan jinekomastinin kendiliğinden gerilemesi mümkün değil. Medikal tedavinin yanı sıra estetik cerrahi müdahalesi de gerektirebiliyor.

Jinekomastinin Nedenleri Nelerdir?

Jinekomasti kadınlık hormonu olan östrojen ve erkeklik hormonu olan testosteron hormonlarının dengesizliğinden kaynaklanıyor. Vücuttaki testosteron miktarı azalıyor veya östrojen miktarı artarsa jinekomastiye zemin hazırlanmış oluyor. Bu hormonal değişikliğin ise birçok nedeni olabiliyor. Bir kısmı doğal olabileceği gibi altta yatan başka bir hastalık nedeniyle de gelişebiliyor.

Jinekomasti Kimlerde Görülür?

Bebeklikteki jinekomasti doğum sırasında anneden geçen östrojen hormonu nedeniyle oluşuyor ve genellikle birkaç haftada kendiliğinden düzeliyor. Ergenlik sırasında gözlenen hormon düzensizlikleri nedeniyle jinekomastinin ortaya çıkması ise en sık gözlenen durumlardan biri. Vakaların yüzde 90’ında, 6 ay ila 2 yıl arasında kendiliğinden eski haline dönüyor. Erişkinlerde daha sık 50-69 yaş arasında görülüyor. Bu yaş grubundaki her 4 erkekten birinde jinekomastiye rastlanıyor. Ayrıca bazı ilaçlar da jinekomastiye yol açabiliyor. Prostat büyümesi ya da kanserinin tedavisinde kullanılan anti-androjen ilaçlar, anabolik steroidler ve androjenler, bazı anksiyete ilaçları, antidepresanlar, bazı antibiyotikler, ülser ilaçları, kemoterapi tedavileri ya da kimi kalp ilaçları bunlardan bazıları. Bunlar dışında hormonların normal dengesini bozan sağlık sorunları da jinekomastiye yol açabiliyor.

Jinekomasti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Jinekomasti için muayene ve ultrason, tanı ve tedavinin planlanması için gerekli. Cerrahi tedaviden önce hastanın altta hormonal bozukluğu olup olmadığı değerlendiriliyor. Tedavi seçenekleri jinekomastinin tipine göre belirleniyor. Medikal tedaviler hastanın yaşına, hormonal düzeyine ve altta yatan tıbbi nedenlere göre düzenleniyor.

Cerrahi müdahale ise jinekomasti tedavisindeki en etkili ve kesin bir yöntem. Jinekomastinin sınıflandırlmasına göre farklı cerrahi yöntemler kullanılıyor. Glandüler tip jinekomastilerde sert meme dokusu daha yoğundur ve cerrahi olarak çıkarılması gerekir. Karışık tip jinekomastilerde ise glandüler doku ve yağ dokusu fazlalığı vardır. Cerrahinin yanı sıra liposuction birlikte kullanılıyor. Yağlı tip jinekomastilerde de yağ dokusu ağırlıkta olduğu için liposuction yeterli oluyor.

Ameliyatı Sonrası Dönem

Tedavide vaser ya da lazer liposuction tercih edilirse iyileşme süreci daha konforlu geçiyor. Yağ dokusuna bağlı jinekomasti oluşumunda vaser ve lazer liposuction uygulamaları sonrasında hasta yaklaşık 3 hafta sonra asıl sonucu görüyor. Pek çok aktiviteyi de rahatlıkla yapabilir hale geliyor. Cerrahi müdahale gerektiren durumlarda ise ameliyat genel anestezi altında yapılıyor. Bazen de lokal anestezi de tercih edilebiliyor. Hasta aynı gün taburcu olabiliyor. Ameliyat sonrasında bölgede ödem ve şişlikler görülebiliyor. Bir hafta içerisinde kendiliğinden geçiyor. 3 gün dinlenmek, kol ve omuzları çok fazla hareket ettirmemek, kişinin konforu ve iyileşme süreci açısından önemli. Ameliyattan sonra ancak üçüncü gün çok kısa olmak kaydıyla duş alınabiliyor.

Jinekomasti ameliyatlarından sonra hastanın bir süre jinekomasti korsesi kullanması gerekiyor. Ameliyattan hemen sonra giyilmeli ve doktor tarafından ön görülen süre boyunca sürekli kullanılmalı. Bu da ortalama 2 ila 3 haftadır. Üçüncü haftadan sonra sadece gündüz, özellikle ağır aktiviteler yapılırken korsenin giyilmesi faydalı oluyor. 6 hafta sonra korse bırakılabiliyor.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu